Høsten er her og innspurten til arbeidet med aktsomhetsvurderinger for året 2024 er i full gang.
Mange tar en fot i bakken og stiller følgende spørsmål: Hvilke tiltak er vi godt i gang med? Hva gjenstår? Hvordan følger vi opp? Fungerer tiltakene, og får vi de resultatene vi ønsker og trenger?
Dette er spørsmål som våre medlemmer må svare på i arbeidet med aktsomhetsvurderinger.
Etisk handel Norges medlemmer skal bruke sin innflytelse til å styrke oppslutningen og kunnskap om etisk handel, og som medlem forplikter de seg til å jobbe for bærekraftig forretningspraksis som respekterer mennesker, samfunn, miljø og dyrevelferd.
For å kvalitetssikre arbeidet er Etisk handel Norges medlemmer derfor forpliktet til å oppfylle et objektivt definert kvalitetsnivå for aktsomhetsvurderinger kalt Etisk handel Norges basisnivå for aktsomhetsvurderinger. Dette må oppfylles innen de har vært medlem i to år.
For å oppnå basisnivå må medlemmene først tilfredsstille 13 dokumentasjonskrav, som er et minimum av hva som forventes av virksomheter i arbeid med aktsomhetsvurderinger. Her kan du lese om dokumentasjonskravene.
Neste nivå er gjennomfører, som betyr at retningslinjer og rutiner for aktsomhetsvurderinger er dokumentert og godt operasjonalisert.
Å oppnå basisnivå eller gjennomførernivå, er et tydelig tegn på at virksomheten prioriterer arbeidet og viser at det å jobbe med aktsomhetsvurderinger er en kontinuerlig prosess og ikke bare en enkel skrivebordøvelse.
Flere av våre medlemmer har derfor god praksis på det å jobbe systematisk med bærekraftig forretningspraksis.
Danner et godt grunnlag for å etterleve åpenhetsloven
For å oppnå basisnivå må medlemmet som nevnt oppfylle dokumentasjonskrav. I tillegg skal medlemmene fylle ut en egenvurdering som følger trinnene i OECDs modell for aktsomhetsvurderinger, samt svare ut spørsmålene stilt i Etisk handel Norges rapporteringsløsning.
Oppnådd basisnivå danner et godt grunnlag for etterlevelse av åpenhetslovens krav, særlig åpenhetslovens § 4. Plikt til å utføre aktsomhetsvurderinger og § 5. Plikt til å redegjøre for aktsomhetsvurderinger. Mange medlemmer bruker medlemsrapporten til Etisk handel Norge som redegjørelse for åpenhetsloven og slår dermed to fluer i en smekk, og unngår dobbeltrapportering. Deler av medlemsrapporten kan også legges inn i EUs bærekraftsrapportering CSRD.
Etter gjennomført basisnivå er det videre en forventning til å opprettholde dette nivået, eller ha ambisjon om gjennomførernivå.
Her kan du lese mer om våre nivåvurderinger: Nivåvurderinger – Etisk Handel
Gratulerer til alle medlemmene som oppnådde basisnivå og gjennomførernivå for 2023:
I 2023 oppnådde totalt 36 medlemsvirksomheter basisnivå og hele 5 fikk betegnelse gjennomfører for rapporteringen 2023. Totalt har 117 medlemmer basisnivå og 9 har gjennomførernivå.
Vi heier på alle som nå bretter opp ermene for å fullføre sine ambisjoner, mål og tiltak høsten 2024!
Alle medlemmer som har oppnådd enten basisnivå eller gjennomførernivå har dette på forsiden av sin rapport. Disse finnes her: Våre medlemmer – Etisk Handel
Vi lager også en årlig god praksisrapport «Åpenhet om ansvar» hvor arbeidet til flere medlemmer trekkes frem. Den finner du her: Åpenhet om ansvar – Etisk Handel
Rapporten for året 2023 lanseres i løpet av oktober.
Fakta om basisnivå:
Basisnivå for bedriftsmedlemmer og større sivilsamfunnsorganisasjoner ble lansert i 2019. Siden rapporteringsåret 2022 har vi vurdert medlemmer fra offentlig sektor opp mot et basisnivå tilpasset offentlige anskaffelser. Fra rapporteringsåret 2023 ble også mindre organisasjonsmedlemmer vurdert opp mot et noe enklere basisnivå.
Les om erfaringer etter to år med åpenhetsloven fra Forbrukertilsynet, KPMG og SIFO
Les våre ti tips i arbeid med åpenhetsloven
Les om vårt arbeid med CSRD