Utfordringer og muligheter for norsk næringsliv i India 

Indian Stonemason
Espen Hero seksjonen
Espen Utaker
Kommuikasjonsansvarlig
Hva må du vite når du skal handle ansvarlig fra India? Svært mye, for India er et komplisert land å handle med!

Ung, stor befolkning med store drømmer 

Det var et svært kompetent panel som belyste ulike sider ved handel med India da Etisk handel Norge arrangerte seminaret “Ansvarlig handel med India – Hva må du vite?” tidligere denne uka.  

Over 70 av Etisk handel Norges 215 medlemmer handler med India. Flere kommer det sannsynligvis til å bli etter som India og Norge har inngått frihandelsavtale om null importavgifter, samt utflaggingen fra Kina og at India er inne i en periode med kraftig økonomisk vekst. Landet har en ung befolkning med store drømmer og ambisjoner. 65% av befolkningen er under 35 år.  Men sivilsamfunnet blir stadig mer motarbeidet og India er et av verdens verste land for arbeiderne med score 5 ifølge den internasjonale fagforeningen ITUC.

Det kan være utfordrende å handle ansvarlig med India, derfor trenger vi mer kunnskap om verdens mest folkerike land, mener panelet som deltok på seminaret om ansvarlig handel med India. Fra høyre: daglig leder i Etisk handel Norge Heidi Furustøl, Rina Sunder, daglig leder av Det Moderne India, Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen, Liv Tørres, leder LOs internasjonale avdeling, førsteamanuensis Kenneth Bo Nielsen fra UiO og Dalit Solidarity Network Norway, Monica Sander, daglig leder i Beer Sten.

India må inn i næringslivets aktsomhetsvurderinger 

– Med åpenhetsloven og EUs CSRD og CSDDD må virksomhetene i enda større grad gjøre risikobaserte aktsomhetsvurderinger og grundige risikoanalyser, sier daglig leder Heidi Furustøl.

– Når vi vet at så mange handler med India og at antallet vil øke betraktelig i årene som kommer, må mange flere få bedre kunnskap om hvordan minske risikoen samt hvordan virksomhetene skal håndtere menneskerettighetsbrudd i India.

India – ett av verdens verste land for arbeidere

– Hvor mange vet for eksempel at India er ett av verdens verste land for arbeidere, og at daliter og andre adavasier (stammefolk) blir utsatt for systematisk diskriminering og gjeldsslaveri samtidig som de er del av mange virksomheters leverandørkjeder? Vår søsterorganisasjon i Storbritannia har sammen med det internasjonale dalitnettverket laget en praktisk guide om kaste og daliter for virksomheter som jeg anbefaler alle som handler med India å bruke, avslutter Furustøl.

Rettighetene svekket under Modi-regjeringen 

– Den unge befolkningen er full av pågangsmot og gründer-initiativer, men det er også mange utfordringer knyttet til arbeidsforhold og kulturelle forskjeller. Under Modi-regjeringen har rettighetene til arbeidere blitt svekket og diskriminering av daliter er utbredt. Daliter, som ofte er involvert i “urent” og “skittent” arbeid, får lavere lønn og dårligere arbeidsvilkår, sa Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen. 

Dalitene jobber med råvareproduksjon 

Dalitene er nederst på rangstigen. De jobber som oftest med råvareproduktene og er dermed første ledd i produksjonskjeden. De jobber typisk med 
tekstiler, lær, stein, jordbruk eller renovasjon, og blir mange steder satt til å rense kloakken for hånd. De aller fleste jobber i uformell sektor, ofte uten arbeidskontrakter. 

Viktig å jobbe med lokale NGOer og fagforeninger 

– For å forbedre arbeidsforholdene i India, er det viktig å samarbeide med lokale NGOer og fagforeninger. India har rundt 12.000 fagforeninger som konkurrerer om de samme arbeiderne. Prosentmessig er det likevel få av den store arbeidsstyrken som er fagorganisert.  

– Langsiktig samarbeid og tett oppfølging kan bidra til å skape bedre arbeidsforhold og redusere diskriminering, sa Liv Tørres, internasjonal leder i LO. 

– Det er mange utfordringer knyttet til handel med India på grunn av de kulturelle forskjellene og de mange språkene. India kan sammenlignes med Europa med alle sine ulike språk og kulturer, sa Rina Sunder, daglig leder og forfatter av Det Moderne India. 

Gjør deg kjent med lokalmiljøet 

Både Iver Ørstavik og Monica Sander, daglig leder i Beer Sten, som importerer naturstein fra India, legger vekt på at det er svært viktig å forstå lokalmiljøet man handler fra.   

– Det er stor forskjell på kulturen mellom by og land. Særlig på landsbygda er det en rekke sosiale regler for å omgås andre kaster. Ulike kaster kan for eksempel ikke hente vann fra samme brønn, eller spise på samme steder. Det handler om renhet og urenhet, og frykten for å bli smittet av det urene, sa Ørstavik. 

Daliter blir utsatt for systematisk diskriminering og gjeldesbyrder arvet gjennom generasjoner, og de må f.eks. ofte gå langt for å hente vann som ikke kan hentes fra samme brønn som de innenfor kaste-systemet. Her henter unge kvinner vann i Thar ørkenen i Rajasthan. Foto: Istock.

Vi må prioritere og fokusere på det viktigste 

Når Monica Sander er på forretningsreise i India ønsker hun å snakke og sitte til bords med alle. Men hun opplever også at det kan være både unaturlig og beklemmende for kasteløse og skulle ta imot en slik invitasjon fra henne.  

– Vi kjøper aldri stein fra et sted vi ikke selv har vært og besøkt. Utfordringene i India er mange og det er flere overordnede problem, der vi som en liten bedrift fra Norge ikke kan påvirke. Derfor må vi prioritere og konsentrere oss om de viktigste områdene der vi kan bidra positivt. For oss er det i hovedsak å jobbe med lovlige og trygge arbeidsforhold knyttet til HMS og lønninger. Vi opplever at langsiktig samarbeid og tett oppfølging kan bidra til å skape bedre arbeidsforhold. Vi jobber helt konkret og nede på bakkenivå ute i felt, sa Sander. 

Utbredt barnearbeid og gjeldsslaveri 

-Barnearbeid er i stor grad knyttet til kaste, det samme gjelder gjeldsslaveri. Nesten alle barnearbeidere er daliter og stammefolk. Diskriminering med hensyn til lønn og dårligere vilkår for samme jobb er helt vanlig, fortalte førsteamanuensis Kenneth Bo Nielsen fra Dalit Solidarity Network Norway, en ngo som jobber for å spre kunnskap og bevisstgjøring om daliter og støtte deres menneskerettigheter. DSN er også medlem av Etisk handel Norge.

– Mange daliter er født med en generasjonsgjeld som barna må jobbe for å nedbetale. Gjelden er pålagt familien for flere generasjoner siden. Det finnes ikke noe gjeldspapir eller formell avtale. Trusler om vold og seksualisert vold er vanlig om de hevder sine rettigheter, kommenterte Nielsen. 

Nesten alle barnearbeidere er daliter og stammefolk. Mange daliter er født med en generasjonsgjeld som barna må jobbe for å nedbetale. Illustrasjonsfoto: Istock.

6 000 NGOer har mistet sin økonomiske støtte 

Forholdene for sivilorganisasjoner har blitt betydelig vanskeligere under den indiske statsminister Modis styre. Siden 2022 har over 6 000 NGOer fått fratatt sine FCRA-registreringer, noe som gjør at de ikke lenger kan motta økonomisk bidrag utenfra.

En tredjedel av alle NGOer som har mottatt støtte fra utlandet, har mistet denne støtten siste årene. Indisk lov regulerer mottak og bruk av slike økonomiske bidrag.

Målet med loven er å sikre at slike midler brukes på en transparent måte og ikke påvirker Indias sikkerhet eller interesser negativt. Denne situasjonen har skapt utfordringer for mange NGOer, særlig de som jobber med sensitive eller politisk ladede temaer som menneskerettigheter, miljøvern og ytringsfrihet. Regjeringens kritikere hevder at strenge FCRA-regler blir brukt til å begrense arbeidet til organisasjoner som utfordrer myndighetenes politikk 

Kasteløse jobber ofte med råvarer innen jordbruk, stein og mineraler, skinn og tekstiler. Her fra Dehradun, Uttarakhand/India. Foto: Istock.

Fakta om India: 

  • India har over 1,4 milliarder innbyggere og ble i løpet av 2023 verdens mest folkerike land da de passerte Kina. 
  • India har verdens femte største økonomi. 
  • 80% av befolkningen jobber i uformell sektor. 
  • Daliter, også kjent som kasteløse eller urørbare, er en betydelig del av Indias befolkning og utgjør rundt 170 millioner innbyggere. 
  • Den store gruppen daliter i India henger sammen med det gamle kastesystemet. Dalitene ble født utenfor kastesystemet og dermed sett på som urørbare eller urene.   
  • Selv om kastesystemet er formelt forbudt i Indias grunnlov fra 1950 og det er forbud mot diskriminering, fortsetter diskrimineringen av daliter. Synet på denne folkegruppen er dypt forankret i sosiale og kulturelle praksiser. 
  • Daliter jobber ofte med råvareleddet relatert til jordbruk, stein og mineraler, skinn og tekstiler, samt renovasjon og kloakk
  • Narendra Modi har vært statsminister i India siden 2014, og ble gjenvalgt for sin tredje periode i 2024. 

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

2022 Bilder fra Flickr - Live med dyr

Dyrevernalliansen slakter dyrevelferdsmeldingen 

Coho Salmon

Tar du hensyn til dyrevelferd ved innkjøp av fisk?