Millioner av barn blir frarøvet en trygg barndom og fremtid  

Onsdag 20.11 er det FNs internasjonale barnedag. For å løfte de mest utsatte og sårbare barna ut av fattigdom er kampen mot barnearbeid avgjørende for barns rettigheter.  

De siste 20 årene har det vært en positiv utvikling, men for første gang på lenge ser vi nå at trenden har snudd, og antallet barn som utnyttes i barnearbeid har økt. Særlig utsatt er barn som lever i områder med krig og konflikt, eller som er drevet på flukt fra hjemmene sine.

Hjemløse gutter jobber for mat og for å få tak over hodet i Kathmandu. Uten mulighet til skolegang er det liten sjanse for å komme seg ut av fattigdomsfella.

Barnearbeid kan forekommer på ulike måter og knyttes til ulike bransjer

  • Gruver og steinbrudd:
    • En million barn risikerer livet i gruver og steinbrudd i over 50 afrikanske, asiatiske og søramerikanske land.
    • Råvarer til IKT- og bygg- og anleggsbransjen kan være utsatt for konfliktmineraler og barnearbeid.
    • Barn i gruver og bygg- og anleggsarbeid utsettes for ulykker med maskiner, skadelige kjemikalier og lange arbeidsdager.
  • Jordbruksarbeid:
    • 112 millioner barn utnyttes i jordbruksarbeid, noen under slaveliknende forhold.
    • Barn utsettes for sprøytemidler, tunge maskiner, macheter og økser.
    • I Kasakhstan jobber barn i bomulls- og tobakkindustrien opptil tolv timer om dagen, sju dager i uka.
  • Seksuell utnyttelse av barn:
    • Over 1 million barn utnyttes seksuelt gjennom prostitusjon, overgrep og sexturisme.
    • De utgjør mer enn en femtedel av alle som utsettes for kommersiell seksuell utnytting.
  • Barnesoldater:
    • Hundretusenvis av barn under 18 år tvinges til å delta i væpnede konflikter som soldater, sex-slaver, kokker, spioner, bærere eller budbringere.
    • I 2020 ble rundt 8500 barn rekruttert eller utnyttet i konflikter globalt.
  • Hushjelper:
    • Millioner av barn, noen så unge som seks år, tvinges til å jobbe opptil 15 timer om dagen som tjenere i private hjem.
    • Mange blir slått, sultet og seksuelt misbrukt.
Mange barn leter etter metaller i gruver eller i elver. Disse leter etter gull i Tanzania. Foto: iStock

Barnearbeid – viktig konvensjon hos Etisk hendel Norge

Barnearbeid er tredje konvensjon i Etisk handel Norge sin prinsipperklæring. Våre medlemmer forplikter seg til å arbeide for våre prinsipper, og skal handle i tråd med våre prinsipper. For å forhindre barnearbeid i våre medlemmers leverandørkjeder, gjelder følgende:

3.1.     Minstealder for arbeidere skal ikke være mindre enn 15 år og i tråd med 

3.1.1.  nasjonal minstealder for ansettelse, eller; 

3.1.2.  minstealder for obligatorisk skolegang, med høyeste alder som gjeldende.

3.2.    Nyrekruttering av barnearbeidere i strid med ovennevnte minstealder skal ikke finne sted 

3.3.    Barn under 18 år skal ikke utføre arbeid som er til skade for deres helse, sikkerhet eller moral, inkludert nattarbeid. 

3.4.    Det skal etableres handlingsplaner for snarlig utfasing av barnearbeid som er i strid med ILO-konvensjonene 138 og 182. Handlingsplanene skal dokumenteres og kommuniseres til relevant personale og andre interessenter. Det skal legges til rette for støtteordninger hvor barn gis mulighet til utdanning inntil barnet ikke lenger er i skolepliktig alder. 

FNs barnekonvensjon:  

Barnekonvensjonen er den første internasjonale menneskerettighetskonvensjonen som gir barn en spesiell juridisk status. Den stadfester at barn har menneskerettigheter, og krav på spesiell beskyttelse.  Skole, fritid, lek og hvile er noen av rettighetene barn har, uttrykt i barnekonvensjonen. Konvensjonen slår fast at alle mennesker under 18 år er barn, og omfattes av barnekonvensjonen.

Tiltak som har vært vellykkede i å redusere barnearbeid 

Flere tiltak har vist seg effektive i å redusere barnearbeid. For eksempel har programmer som fokuserer på å forbedre tilgangen til utdanning og tilby økonomisk støtte til familier vært svært vellykkede.  

I Peru har nasjonale tiltak ført til at over 323,000 barn har sluttet å arbeide og forlatt arbeidsstyrken fra 2012 til 20151. I tillegg har initiativer som involverer samarbeid med lokale myndigheter, NGOer og internasjonale organisasjoner bidratt til å redusere barnearbeid ved å forbedre arbeidsforholdene og sikre at barn får tilgang til utdanning. 

Mange foreldre må velge om å sende barn på skolen eller på jobb på åkrene. Skolegang og utdanning er viktigste vei ut av barnearbeid.

Skolegang er veien ut av barnearbeid

Når barn brukes som arbeidskraft, hindrer dette ofte teknologiske nyvinninger. Barna får så lave lønninger at det ikke er noe grunn til å utvikle ny dyrere teknologi for å gjøre samme jobben. På den måten hindrer barnearbeid økonomisk vekst. Derimot vil økte lønninger til foreldre gjøre at disse kan sende barna sine på skole. Med utdanning følger også normalt bedre lønninger og økonomisk vekst.

Tips til tiltak for å unngå at din virksomhet er involvert i barnearbeid

  • Leverandørundersøkelser: Krev dokumentasjon og gjennomfør regelmessige kontroller.
  • Kontraktskrav: Inkluder spesifikke krav mot barnearbeid i kontrakter.
  • Sertifisering og revisjon: Bruk tredjepartsrevisorer eller sertifiseringer.
  • Støtte utdanning: Bidra til lokale utdanningsinitiativ.
  • Trening og bevisstgjøring: Opplær leverandører og arbeidere om barnearbeid.
  • Samarbeid: Delta i partnerskap med NGO-er og myndigheter.
70 prosent av alt barnearbeid finnes i jordbrukssektoren. Her en ung jente som hjelper til med innhøsting i India.

Land og sektorer med høyest forekomst av barnearbeid 

  • I Afrika sør for Sahara er mer enn 1 av 4 barn i alderen 5 til 17 år involvert i barnearbeid. 
  • 16.6 millioner flere barn i Afrika sør for Sahara har de siste 4 årene blitt utnyttet som barnearbeidere som resultat av befolkningsvekst, ekstrem fattigdom og manglende sosial beskyttelse. 
  • I Sør-Asia er 12 prosent av barna i alderen 5-14 år involvert i barnearbeid, noe som utgjør over 41 millioner barn. 
  • Globalt er 79 millioner barn er involvert i farlig, potensielt helseskadelig arbeid. 
  • 70 prosent av alt barnearbeid er konsentrert i jordbrukssektoren. 

Vil du vite mer om barnearbeid?  

https://www.childhope.org.uk

https://fn.no/avtaler/menneskerettigheter/barnekonvensjonen

Child Labor and Economic Development – Amherst 

Child Labour: Economic Development And The Intergenerational Poverty Persistence Cycle 

Digitalt produktpass vil gi åpenhet, sporbarhet og mer sirkularitet

Holzweiler vil bruke det digitale produktpasset (DPP) for å få innsikt i produktets livssyklus etter kjøp, noe som støtter deres mål om å gjøre moteindustri mer bærekraftig.

Med DPP kan Holzweiler involvere kundene i sin bærekraftsreise ved å dele informasjon om leverandørkjeden og tilby tjenester for å forlenge produktenes levetid. Hvert produkt får en unik ID og en digital kopi i skyen som lagrer informasjon om produktets opprinnelse og hele livsløpet, fra videresalg og reparasjon til resirkulering.

– Vi har en ambisjon om å levere på åpenhet, sporbarhet og sirkularitet, forteller Line Staxrud Eriksen, prosjektleder i Holzweiler.

Holzweilers digitale produktpass (DPP) skal ikke bare møte fremtidige reguleringer, men også sikre at kjøperne får en garanti for at produktet er et ekte Holzweiler-produkt, noe som kan være spesielt verdifullt ved videresalg.

Reparasjon og videresalg direkte i produktpasset

Holzweiler har testet digitalt produktpass for videresalg og reparasjon, men kun med enkle lenker til samarbeidspartnere. Nå jobber de videre med en integrasjon som vil gjøre det mulig å bestille reparasjoner direkte via en QR-kode i produktpasset.

– Vi vil også ha en videresalgsløsning hvor kunden kan hente produktdata og bevise produktets autentisitet», sier Eriksen.

Innovasjon Norge støtter dette arbeidet gjennom programmet «Kreativ Teknologi ut i verden».– Innen juni 2025 vil vi ha en reparasjonsløsning i DPP som muliggjør at kunden kan bestille reparasjon hos våre partnere direkte via QR koden, og at data på reparasjonene kommer tilbake til oss.  Vi skal også ha en integrert videresalgsløsning hvor kunden via DPP enkelt får tilgang til produktdata, hvilket år og måned produktet ble solgt første gang og til hvilken pris, som de kan dele i annonsen sin. Dette vil også bevise at det er et autentisk Holzweiler produkt. 

Redusert svinn og smartere produksjon

Eriksen forklarer at data fra det digitale produktpasset kan bidra til å treffe bedre med produksjonsvolumet. Dette prosjektet er allerede i gang i Holzweilers egne butikker. – Det å registrere det første salget i butikk eller online for å starte produktets livsløp er et prosjekt vi er i gang med. Dette vil gi verdifull informasjon om hvilke produkter som beveger seg raskt og hvilke som ikke gjør det. Dette vil som en start bli satt i gang i egne butikker, men den største verdien kommer når alle produkter registreres som solgt. Først da kan vi se nøyaktig hvor mye som er igjen etter våre produksjoner, før det eventuelt selges rabattert, understreker hun.

Minske overproduksjon

Hva gjør dere for å forhindre at det produseres mer klær enn dere selger?

– Dette er komplisert i vår bransje. Fashion-kalenderen, som setter føring for når produktene skal selges inn og når de skal leveres, er ikke tilpasset tiden man trenger for å produsere og sende produktene innen leveringsfristen. Vi har tatt noen produkter, blant annet dunjakkene våre, over i en ny kalender, som gjør at butikkene våre og eksterne butikker må bestille på ett tidligere tidspunkt enn de er vant med. Dette har fungert veldig bra på denne kategorien, men ville ikke fungert på alt annet, forteller hun. 

De bruker også tidligere erfaringer og kundebehov som utgangspunkt for bestillinger, og blir stadig mer treffsikre. Basics-programmet «Holzweiler Items» har en egen syklus, der varer ikke rabatteres før de har vært i butikk i minst to år.

Hva skjer med usolgte klær?

– Hvordan jobber dere med klær som blir kassert? Finnes det et digitalt produktpass per i dag som gjør at dere kan ha kontroll på hele verdikjede, også etter bruk?

I dag kan vi ikke klare til å bruke DPP til dette formålet, men jeg tenker det skal bli mulig i fremtiden. Noe tekstilavfall brukes til nye produkter, butikkinnredning eller gis til designstudenter, forklarer Eriksen.

Usalgbare varer med potensial blir solgt gjennom Tise Second Chance eller donert til Fretex. Selv om de ennå ikke har full kontroll på verdikjeden gjennom DPP, håper Eriksen at dette vil bli mulig i fremtiden.

EUs krav til produsentansvar og fremtidige planer

Holzweiler ligger i forkant med EUs utvidede produsentansvar og jobber aktivt med å innføre øko-designprosesser.

– Vi ser på reguleringen med utvidet produsentansvar som et positivt skritt mot en mer sirkulær industri. Ordningen vil forhåpentligvis også bidra til at flere gjør gode valg i design-prosessen, sier Eriksen. Selskapet har begynt å evaluere sine dunjakker for muligheter til reparasjon og planlegger ytterligere tiltak for å fremme sirkularitet i fremtiden.


Holzweilers arbeid med det digitale produktpasset og deres ambisjon om å redusere miljøpåvirkningen gjennom bedre kontroll på hele livssyklusen viser at de tar ansvar i en utfordrende bransje.

Vår visjon er å bidra til en åpen og bærekraftig fremtid, avslutter Eriksen.

Om Holzweiler og digitalt produktpass

Holzweiler er kjent for sin fremtidsrettede tilnærming til mote og sitt sterke engasjement for bærekraft. Merkevaren har som visjon å kombinere tidløs design med ansvarlig produksjon og miljøvennlig praksis.

I samarbeid med teknologiselskapene Trimco Group og Kezzler har Holzweiler nylig lansert en digital produktpassløsning (Digital Product Passport) som øker gjennomsiktigheten i forsyningskjeden. Denne løsningen lar kundene spore hvert produkt gjennom hele produksjonsprosessen, noe som gjenspeiler Holzweilers verdier og langsiktige mål om en mer sirkulær moteindustri​.

Holzweiler har vært medlem i Etisk handel Norge siden 2017.

I 2023 vant Holzweiler Etisk handel-prisen 2023 for fremragende arbeid med etisk handel. Her tar Line Staxrud Eriksen og Margrethe Vikanes imot prisen.

Backe viser leverandørinvolvering i praksis

Backe viser dette i praksis ved å invitere sine nøkkelleverandører til en hel dag med fokus på aktsomhetsvurderinger og åpenhetsloven.

Forrige uke deltok vi på Backes leverandørdag for å fortelle om åpenhetsloven i Norge og internasjonalt.

Hensikten med dagen var å inspirere, dele, motivere og løfte kunnskap om aktsomhetsvurderinger gjennom informative og praktiske foredrag.

Gjennom å øke kompetanse og innsikt i hele verdikjeden bidrar slike møteplasser til å bygge konkurransekraft og få fart i arbeidet. Ved å skape en arena for å dele informasjon og bidra til inspirasjon blir derfor mer og mer viktig.

-Backe viser seg som en frontfigur i bransjen og har samarbeid som topp prioritet. Det var veldig flott å se så mange samlet og interessert i arbeidet med aktsomhetsvurderinger, sier Rikke Mohn Halvorsen, medlemsrådgiver for Backe.

Kompetanseheving og erfaringsdeling er særlig viktig i bygg, anlegg og eiendomsbransjen som har komplekse verdikjeder, med mange små og store aktører involvert, samt et bredt produktsortiment.

Vi har spisset arbeidet rundt bygg, anlegg og eiendom i Etisk handel Norge, og skaper møteplasser for diskusjoner og prosjekter, blant annet gjennom medlemsforum og håper flere fra bransjen vil være med. Jo flere som møtes for å diskutere utfordringer og mulige løsninger, jo bedre og mer ansvarlig blir bransjen som en helhet.

Er du i nysgjerrig på medlemskap og vil bli en del av nettverket?
Kom på åpent hus og bli mer kjent med oss 20. november kl 1400 – 1600.
Helt gratis og uforpliktende men noe begrenset med plasser.
Påmelding: Velkommen til åpent hus – Etisk Handel

Bilde under: Seniorrådgivere Silje Marie Rosenlund og Rikke Mohn Havlorsen på leverandørdagen.
Foto: Backe