Siden begynnelsen av juli har det vært demonstrasjoner i Bangladesh som førte til voldelige reaksjoner. Over 300 mennesker er bekreftet å ha mistet livet og over tusen er skadet.
Det er en nasjonal krise, som også påvirker næringslivet, hvor konsekvenser blant annet har vært nedstengning av fabrikker og negativ påvirkning på arbeideres trygghet og sikkerhet.
Bakgrunn for uroen
Uroen startet med at studenter protesterte mot gjeninnføringen av et kvotesystem som lar 30 % av ledige jobber i staten gå til frihetskjempere og deres familier. En stor del av landets befolkning lever nær fattigdomsgrensen, og spesielt blant unge er det stor arbeidsledighet. Situasjonen eskalerte midt i juli da regjeringen forsøkte å spre demonstrantene. Det har vært innført portforbud fra regjeringens side, og på tvers av landet har det vært kommunikasjonsavbrudd, inkludert suspendering av internett, mobildata og SMS-tjenester.
Landets statsminister, Sheikh Hasina, trakk seg etter at palasset ble stormet av demonstranter mandag 5. august og det er etablert en midlertidig regjering ledet av Nobels fredsprisvinner Muhammad Yunus.
Hvordan er tekstilindustrien og fabrikkene påvirket?
Uroen har også preget tekstilindustrien inkludert fabrikker og arbeidere.
Bangladesh er verdens nest største eksportør av klær og tekstiler, og tekstilindustrien sysselsetter 4 millioner mennesker i landet. Tekstilproduksjon utgjør 85 % av landets totale eksport, tilsvarende 47 milliarder amerikanske dollar.
På bakgrunn av dette blir industrien til en viss grad beskyttet av myndighetene, gjennom å holde fabrikkene i produksjon. Under portforbudet ble flere tekstilfabrikker stengt 3-4 dager, men flere tekstilarbeidere fikk tillatelse til å jobbe og omgå portforbudet ved at de viste frem sin ansatt-ID.
For tekstilfabrikkene er det likevel flere utfordringer og risikoer som har eller kan dukke opp. Melding fra våre partnere i Bangladesh er at situasjonen per nå har roet seg og alle tekstilfabrikker har igangsatt produksjon igjen. Situasjonen i landet er imidlertid fortsatt kritisk og krever at virksomheter har tett oppfølging og dialog med berørte partnere og leverandører.
Informasjon fra Bangladesh, søsterorganisasjoner og samarbeidspartnere sier følgende om erfaringene rundt påvirkning på tekstilfabrikkene:
- Ta hensyn til sikkerheten til arbeidere, også med hensyn til reisevei til/fra arbeid. Uroen på gatene har vært voldelige, og det har vært risikofylt å ferdes ute.
.
- Mye produksjon opplevde forsinkelser basert på nedstengningene. Dette kan føre til overbelastning. Arbeiderne kan også risikere å gå inn i en tid med mye overtid for å hente inn den tapte tiden.
- Kostnader på forsendelser økte grunnet forstyrrelser i produksjonsplaner og forsendelsestidsplaner.
- Økte transportpriser til og fra jobb for arbeiderne.
- Det har vært opplevd forsinkelse av lønnsutbetalinger eller trekk for dagene med nedstenging/portforbud.
- Det har vært utfordrende å få tilgang til viktige matvarer på grunn av økte priser etter protestene
Flere av Etisk handel Norges medlemmer har tilknytning til tekstilindustrien i Bangladesh. Fabrikkene og arbeiderne er svært avhengig av klesindustrien og klesmerkenes samarbeid og støtte. Spesielt å opprettholde produksjonen i Bangladesh, men også unngå bøter eller økonomiske sanksjoner for forsinkelser, sikre betaling av leveranser og lønninger til riktig tid, ha tett dialog om endringer og prioriteringer underveis og oppdatere relevante retningslinjer.
Praktiser alltid ansvarlig innkjøpspraksis og gjennomfør skjerpede aktsomhetsvurderinger ved en uro eller krise
Det anbefales alltid, når en krise eller en konflikt oppstår, å praktisere ansvarlig innkjøpspraksis og gjennomføre skjerpede aktsomhetsvurderinger.
Her er noen punkter å ta spesielt hensyn til:
Forebygg og forhindre påvirkning gjennom ansvarlig innkjøpspraksis.
- Ta ansvar og søke dialog med hver enkelt leverandør for å finne løsninger
- Sikre intern etterlevelse – vær konsekvent ovenfor leverandører
- Kommuniser tett og transparent med leverandører
- Utvid tidslinje på produksjon og sikre at det er gjensidig enighet dersom det skjer endringer
- Involver leverandører for å sikre at eventuell overtid er i tråd med menneskerettigheter og Etisk handel Norges prinsipper for bærekraftig forretningspraksis
- Unngå å kansellere ordre
- Sikre at alle lønninger blir betalt i det fulle
- Sikre at ordre betales innen tidsfristen
- Ikke gi bøter eller økonomiske sanksjoner ved forsinkelser
Se rammeverk for ansvarlig innkjøpspraksis: The Common Framework — The Common Framework (cfrpp.org)
Gjennomfør aktsomhetsvurderinger for å adressere risikoen i den nåværende uroen eller konflikten, som for eksempel:
- Trygghet og sikkerhet – Sikre arbeideres sikkerhet og trygghet, både fysisk, men også lønn
- Diskriminering og vold: Under kriser er minoritetsgrupper spesielt utsatt for vold og diskriminering
Les mer om hvordan gjennomføre aktsomhetsvurderinger i skjerpede omstendigheter:
Human rights due diligence in challenging contexts: Joint ETIs report | Ethical Trading Initiative (ethicaltrade.org)
Etisk handel Norge, sammen med våre søsterorganisasjoner og samarbeidspartnere, vil fortsette å følge situasjonen i Bangladesh.