Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner

International Day for the Elimination of Violence against women.
Sara Seth Johnsen svart-hvitt IMG_0051(1)
Sara Seth Johnsen
Rådgiver
I dag, 25. november, markerer vi FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner og jenter.

Vold mot kvinner og jenter er en av de mest omfattende og systematiske krenkelsene av menneskerettighetene, som rammer på tvers av landegrenser, kulturer og samfunn. I verdens pågående konflikter – fra krigen mellom Israel og Palestina, Russlands invasjon av Ukraina til den humanitære krisen i Sudan – står kvinner og jenter overfor økt risiko for kjønnsbasert vold. Dette inkluderer seksuell vold, partnervold, menneskehandel, kjønnslemlestelse og barneekteskap, samtidig som mange møter uoverkommelige hindringer for å få tilgang til nødvendig hjelp og støtte.

FNs «16 Days of Activism» mot kjønnsbasert vold

16 Days of Activism against Gender-Based Violence. Kampanjen varer fra 25. november til 10. desember.

UNiTE er en kampanje ledet av UN Women for å forebygge og eliminere vold mot kvinner og jenter globalt, ved å mobilisere ressurser og samarbeid på tvers av samfunn, myndigheter og sivile organisasjoner. Kampanjen styrker innsatsen for å nå 2030-agendaen med bærekraftsmålene.

Den internasjonale kampanjen «16 Days of Activism» mot kjønnsbasert vold, initiert av UNiTE, starter i dag (25.november) på FNs internasjonale merkedag for avskaffelse av vold mot kvinner, og avsluttes 10. desember, på FNs menneskerettighetsdag. Kampanjen understreker sammenhengen mellom kampen mot vold og grunnleggende menneskerettigheter, og mobiliserer ressurser og samarbeid mellom myndigheter, samfunn og sivile organisasjoner.

Årets UNiTE kampanje markerer 30-årsjubileet

Årets UNiTE-kampanje markerer det kommende 30-årsjubileet for den fjerde verdenskonferansen om kvinner og vedtaket av Beijing-erklæringen og handlingsplattformen – en milepæl for likestilling og kvinners rettigheter. Denne globale avtalen identifiserer 12 kritiske områder for handling, inkludert bekjempelse av vold mot kvinner, sikring av tilgang til utdanning og helse, samt økt deltakelse i beslutningsprosesser.

30-årsjubileet gir en viktig anledning til å vurdere fremgangen som er gjort, fornye våre forpliktelser og intensivere innsatsen for å oppnå likestilling for alle kvinner og jenter.

Likestilling og Etisk handel Norges prinsipperklæring

Etisk handel Norges prinsipperklæring (Code of Conduct) forplikter medlemsorganisasjoner til å respektere menneskerettigheter og internasjonale standarder for bærekraftig forretningspraksis. Prinsippene er basert på FN- og ILO konvensjoner og angir minimums- og ikke maksimumsstandarder. Følgende av våre prinsipper adresserer viktigheten av å bekjempe kjønnsbasert vold:

Prinsipp 4: Diskriminering

4.1.  Det skal ikke forekomme diskriminering når det gjelder ansettelse, avlønning, opplæring, forfremmelse, oppsigelse eller pensjonering basert på etnisk tilhørighet, kaste, religion, alder, uførhet, kjønn, sivil status, seksuell legning, fagforeningsarbeid eller politisk tilhørighet.

4.2.  Det skal etableres vern mot seksuelt påtrengende, truende, fornærmende eller utnyttende adferd, og mot diskriminering eller oppsigelse på usaklig grunnlag, f. eks ekteskap, graviditet, foreldrestand eller status som HIV-smittet.

Prinsipp 5: Brutal behandling

5.1. Fysisk mishandling eller avstraffelse, eller trussel om fysisk mishandling er forbudt. Det samme gjelder seksuelt eller annet misbruk og andre former for ydmykelser.

Disse prinsippene er videre sentrale for å fremme FNs bærekraftsmål 5 om likestilling mellom kjønn, og understreker viktigheten av å bekjempe kjønnsbasert vold som en barriere for utvikling og fred.

Vi oppfordrer alle, både medlemmer og ikke-medlemmer, til å bruke hashtaggen #16Days gjennom kampanjeperioden for å vise sin støtte og engasjement. For mer informasjon om kampanjen, se 16 Days of Activism against Gender-Based Violence | UN Women – Headquarters (caption note)

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Stolen Childhood

Etisk handel Norge marker FNs internasjonale dag for avskaffelse av slaveri 

Åpenhetsloven

Endringer i åpenhetsloven