Endring er ikke et moteord for Jan Christian Vestre, selv om han er både ung og designbevisst. Da han tok over familiebedriften 25 år gammel, var det åpenbart behov for nytenkning. Han satte et ambisiøst mål:
Innen 2025 skal Vestre være anerkjent som verdens mest bærekraftige produsent av utemøbler. Inkludert i forretningsfilosofien er 9 av 17 av FNs bærekraftmål.
– Vi har kommet langt, men er på ingen måte ferdige, sier Jan Cristian Vestre.
Denne artikkelen er hentet fra årets statusrapport for etisk handel. Der finner du flere intervjuer, faktaartikler og statistikk.
Produksjon i Norge og Sverige
Møblene er tegnet av nordiske designere, all produksjon foregår i Norge og i Sverige og materialene består av nordisk stål og aluminium, samt treverk fra skandinaviske skoger. Selv reiser Vestre verden rundt for å promotere utemøblene som blant annet kan prøves på Aker Brygge i Oslo, på flyplassen i Hamburg eller på selveste Times Square i New York.
– For oss er Vestre mer enn business, det er et demokratisk prosjekt. Vi er en utemøbelprodusent, men vårt mål er ikke å selge mest mulig benker men skape rom der vi bringer folk sammen på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske forskjeller. Dagens debattskifte viser at det er viktigere enn noensinne å bringe ulike folk sammen i gode fellesarealer, sier Jan Christian Vestre entusiastisk.
Han er overbevist om at bedrifter som er opptatt av kortsiktig gevinst vil tape på sikt.
– Ren energi og høy kvalitet
– Selvfølgelig skal vi tjene penger, vi skal sikre trygge arbeidsplasser og bidra til velferd, men det er ikke pris vi skal konkurrere på her i Norge. Ren energi, høy kvalitet og god design, er norske bedrifters fortrinn, sier Vestre.
Selv har han blant annet investert i en ny fabrikk i Sverige, for å kunne ha kontroll og sikre en mest mulig miljøvennlig produksjon av utemøblene.
– Jeg forstår at dette er enklere for oss som driver en familieeid bedrift, jeg trenger ikke å tekkes eiere med kortsiktige profittmål. Samtidig vil gamle forretningsmodeller være lite lønnsomme på sikt. De vil ikke innfri fremtidens krav til ren energi og bærekraftig produksjon. Vi har i altfor mange år ikke tatt nok hensyn til hverandre og til naturen. Nå må vi legge om, vi har bare denne ene kloden. Det er det enkle svaret, sier 31-åringen.
– Kan ta tid å legge om
Har norske ledere tatt kravet til bærekraftig forretningsdrift på alvor?
– Det korrekte og litt kjedelige svaret er at vi ser alle fasetter. Endel toppledere og en del selskaper har skjønt viktigheten av dette, både ut fra en moralsk standard og ut av egeninteresse. Andre steder er dette med etikk noe noen sysler med nedover i organisasjonene, sier Vestre, før han raskt legger til:
– Jeg vil ikke dømme noen, det er bedre å ha kommet litt på vei enn å ikke ha begynt. Det kan ta tid å legge om, det er komplekse problemstillinger, og kanskje må en også overbevise eierne.
– Men la oss være ærlige, det er ikke så vanskelig å finne produsenter som respekterer miljø og menneskerettigheter og som betaler folk anstendige lønninger, det er bare å gjøre det.
Bærekraft er fellesprosjekt
Når kom snuoperasjonen?
– For oss var det ikke en enkelt snuoperasjon, det handlet mer om å sette ting i system. Definere mer ambisiøse mål, bygge videre og gjøre mer av det som er bra. Overgangen mot bærekraftig drift kom for mange år siden. Vi har vært med i IEH nesten fra begynnelsen, og faren min som ledet bedriften frem til han gikk bort i 2012 brant for bærekraft og snakket alltid om IEH og prosjektene i julebordtaler og på sommeravslutninger og ofte i hverdagen. På den måten smittet engasjementet over på andre og det ble etter hvert tydelig for alle i Vestre at dette var viktig og noe vi skulle gjøre sammen.
Hvor har dere snublet på veien?
– Jeg kan ikke komme på eksempler der vi virkelig har snublet, men det er utfordrende å følge planene man har definert i en hektisk hverdag der andre og mer presserende oppgaver tar mye oppmerksomhet, sier Jan Christian Vestre.