På Etisk handel-konferansen 29.april får vi et sjeldent personlig vitnesbyrd om tvangsarbeid og livet i konsenstrasjonsleir i Xinjiang. Lærer Sayragul Sauytbay har gjort det til sin livsoppgave å fortelle sine medinnsattes historie om Kinas grove menneskerettighetsbrudd og bruk av tvangsarbeid. Konferansen vil også belyse hva norske virksomheter kan gjøre for å unngå tvangsarbeid i sine kinesiske leverandørkjeder.
Norske virksomheter i fare for å handle varer fra tvangsarbeidsleire
Mange norske virksomheter handler med Kina og risikoen er stor for tvangsarbeid både på råvareledd og i produksjon av en rekke varer, slik som f.eks. solceller, elektronikk, tekstil, og billige forbruksvarer. Tvangsarbeid i Kina er godt dokumentert både av FN i 2022, US State Departement og gjennom forskning som viser at Kina gjennom en årrekke har drevet med systematisk undertrykkelse og tvunget flere millioner uighurer og andre minoriteter inn i konsentrasjonsleire og til tvangsarbeid. Tvangsarbeid foregår også utenfor Xinjiang, i andre kinesiske regioner. Kina har avvist alle anklager i sterke ordelag.
Arrestert fordi hun er kasakh
Sayragul Sauytbay forbrytelse er at hun er kasakh, som er en av Kinas etniske muslimske minoriteter. Hennes liv tok en dramatisk vending da kinesiske myndigheter fengslet henne, kun på grunn av hennes etniske bakgrunn.
– Høsten 2016 begynte regimet å arrestere folk midt på natten for oppdiktede forbrytelser. Mine venner, naboer og bekjente begynte å forsvinne. Vi var alle redde. I 2017 skjedde det med meg, jeg ble tatt inn til avhør fordi familien min befant seg i Kasakhstan. Så ble jeg fraktet til en konsentrasjonsleir for å være lærer for de andre fangene. Jeg hadde ikke noe valg, vi må adlyde alt Kommunistpartiet har Sauytbay tidligere fortalt i et intervju med Morgenbladet.
«Omskoleringsleir» for muslimske minoriteter
Det er avslørt at over 1 200 straffeleirer har huset over tre millioner medlemmer av de kasakhiske og uiguriske minoritetene. De innsatte blir utsatt for nådeløs straff og tortur, inkludert å bli slått, voldtatt og brukt som objekter for medisinske eksperimenter, skriver Sauytbay i sin egen bok «The Chief Witness».
Hvor mange interneringsleire som fremdeles er i drift, er vanskelig å si da det kommer lite informasjon ut fra leirene. Derfor er Sauytbay vitnesbyrd unikt.
Etter hennes flukt til Europa ble hun gjenforent med familien sin i Sverige, men lever fortsatt under konstant trussel om gjengjeldelse. For sitt mot og engasjement har Sauytbay mottatt flere utmerkelser, inkludert International Women of Courage Award i 2020 og Internationaler Nürnberger Menschenrechtspreis i 2021.
Kom og hør Sayragul Sauytbay dele sin gripende historie på Etisk handel-konferansen. Hennes vitnesbyrd er en kraftig påminnelse om de brutale realitetene i de kinesiske leirene om tvangsarbeid og menneskerettighetsbruddene som finner sted.
Utstrakt bruk av tvangsarbeid og konsentrasjonsleire i Xinjiang
- Åpenhetsloven pålegger norske virksomheter å ivareta menneskerettighetene i leverandørkjeden, og medlemmer i Etisk handel Norge har forpliktet seg til å unngå enhver form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid, basert på ILOs konvensjoner nr 29 og 105.
- Stater er rettslig forpliktet til å følge ratifiserte ILO-konvensjoner og Kina ratifiserte disse ILO-konvensjonene i 2022.
- Likevel foregår det utstrakt bruk av tvangsarbeid og konsentrasjonsleire i Xinjiang, eller det kineserne kaller omskolerings-leire.
