Velges lav pris foran menneskerettigheter i offentlige anskaffelser?

IMG_0552
Heidi Furustøl8861
Heidi Furustøl
Daglig leder Etisk handel Norge
Det offentlige er Norges største kunde med innkjøp for 870 milliarder og har enorm påvirkningsmakt ovenfor sine leverandører. Men er det slik at lavest pris trumfer menneskerettigheter, eller kan leverandører som gjør gode aktsomhetsvurderinger bli premiert med offentlige oppdrag?

Etisk handel Norge modererte nylig et seminar i regi av DFØ sammen med Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, hvor Sykehusinnkjøp og Norgesgruppen delte sine erfaringer med menneskerettigheter i offentlige anskaffelser (du kan se hele seminaret ved å trykke på lenken nederst i artikkelen). Offentlig sektor er Norges største kunde med innkjøp for 870 milliarder og har enorm påvirkningsmakt ovenfor sine leverandører.

Gradvis forbedringer på bedrifters samfunnsansvar

Jenny Åhlstrøm, fagansvarlig for menneskerettigheter i DFØ, ga et historisk tilbakeblikk på «corporate social responsibility» (CSR) – bedrifters samfunnsansvar fra 1990-tallet og frem til i dag. Sivilsamfunnets påtrykk, men også bedriftenes eget arbeid, har ført til forbedringer for både miljø og menneskerettigheter.

Frivillighet er ikke nok

Frivillighet er ikke nok og det er trolig lovpålegg som vil føre til høyere felles standard for virksomhetene. Leverandørene kan få hjelp til å bruke maler og veiledning. DFØ og Etisk handel Norge (EHN) har utviklet kontraktsvilkår med hensyn til menneskerettighetene som ligger åpent tilgjengelig. På nyåret vil felles forslag fra DFØ og EHN til nye kontraktsvilkår som omfatter både menneskerettigheter og klima og miljø, sendes ut på høring.

Positiv utvikling i kontraktsarbeidet

DFØ sin modenhetsundersøkelse i offentlige anskaffelser viser at det er en positiv utvikling. I 2022 hadde 30% av deltakerne i undersøkelsen egnede rutiner for ivaretakelse av menneskerettighetene jf. LOA §5. I 2024 hadde dette økt til nesten halvparten. Og stadig flere følger opp kontraktene, mest med egenrapporteringer. I 2024 var det over halvparten som gjorde dette. Derimot er tallene lave når det gjelder å ha anskaffelsesrutiner. Det gjenstår fortsatt en del arbeid.

Sykehusinnkjøp med handlingsplan for etisk handel

Pia Trulsen (bildet øverst), spesialrådgiver i avdeling for samfunnsansvar hos Sykehusinnkjøp, har anvendt kontraktskrav på menneskerettigheter i relativt lang tid, og utviklet disse i takt med leverandørmarkedets modning og erfaringer. Alle krav skal følges opp, men dette skal skje forholdsmessig og ved dialog med leverandør her hjemme. De følger opp leverandørene under kontraktsperioden og anvender også tildelingskriterier som fortsatt er under utvikling. Sykehusinnkjøp har blant annet handlingsplan for etisk handel liggende åpen på hjemmesiden, så her er det mulig for andre å hente praktiske eksempler.

Norgesgruppen prioriterer migrantarbeidere høyt

Bjart Pedersen, fagsjef bærekraftig handel i Norgesgruppen, viste til at det er risiko for menneskerettighetsbrudd i alle land og at verdikjedene er svært komplekse. Det er viktig å gjøre gode aktsomhetsvurderinger og prioriteringer. Norgesgruppen har blant annet prioritert migrantarbeidere høyt. I krig og konflikt kreves det skjerpede aktsomhetsvurderinger og oppdaterte risikoanalyser og tiltak.

Jenny Åhlstrøm, fagansvarlig for menneskerettigheter i DFØ, ga et historisk tilbakeblikk på «corporate social responsibility» (CSR) – bedrifters samfunnsansvar fra 1990-tallet og frem til i dag. Bjart Pedersen, fagsjef bærekraftig handel i Norgesgruppen, viste til at det er risiko for menneskerettighetsbrudd i alle land og at verdikjedene er svært komplekse.

Risikoreduserende tiltak viktigere enn nye krav

De økte lovreguleringene fra EU på CSRD, CSDDD, forordningen om avskogingsfrie leverandørkjeder og den norske åpenhetsloven, krever mer rapportering. Økte krav til etterlevelse («compliance») vil gjøre Norgesgruppen og andre bedrifter bedre, men Pedersen minnet om at det viktigste er likevel arbeidet med risikoreduserende tiltak og forbedringer.

Positiv utvikling, men langt til mål

Hva ble så konklusjonen av panelsamtalen og spørsmålet: lav pris eller menneskerettigheter? Svaret, slik moderator tolket det, er et tja. Det er en positiv utvikling hvor leverandører til offentlig sektor får mer uttelling på godt aktsomhetsvurderingsarbeid, men vi er langt ifra i mål.

Moderator for seminaret var daglig leder Heidi Furustøl. Norgesgruppen og Sykehusinnkjøp er medlemmer hos Etisk handel Norge og deres medlemsrapporter om aktsomhetsvurderinger kan leses her: https://etiskhandel.no/vare-medlemmer-3/

Kontraktsvilkår med hensyn til menneskerettigheter kan leses her: https://anskaffelser.no/verktoy/maler/kontraktsvilkar-ivaretakelse-av-grunnleggende-menneskerettigheter-i-leverandorkjeden

Eksempler på gode aktsomhetsvurderinger kan leses her: https://etiskhandel.no/aktuelle-saker/apenhet-om-ansvar-2024/

Opptak av seminaret 13.12 kan ses her: https://vimeo.com/1038529643/89ba9ff686?share=copy

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Seasonal workers working in the farm and harvesting green peppers near Gaziantep, Turkiye

FNs internasjonale migrasjonsdag: En av de mest utsatte gruppene for tvangsarbeid og moderne slaveri i Europa. 

Tired fatigue exhausted engineer feel sick worker from hard working in factory sweat hot bad airflow workplace.

Ekstrem hete krever tiltak på arbeidsplassen