– Etisk handel-prisen 2025 viser at det ikke er størrelsen som teller når man skal gjøre en forskjell. Derfor har vi i jubileumsåret to vinnere, sa statssekretær Vegard Grøslie Wennesland da han åpnet konvolutten med juryens begrunnelse.
Den gjeve Etisk handel-prisen har blitt delt ut i mange år. Som kriterier for prisen må vinneren kunne vise til:
- etisk handel-forbedringer over tid, inkludert respekt for faglige rettigheter både i egen virksomhet og i leverandørkjeden
- god praksis og gjerne nye fremgangsmåter som kan inspirere andre virksomheter til å få en mer bærekraftig forretningspraksis
Vinner 1: Blåbær Production – liten virksomhet som får til mye

– Den ene vinneren av Etisk handel-prisen for 2025 skiller seg ut med særlig stor dedikasjon, faglig forståelse og engasjement for arbeidet med bærekraftig forretningspraksis. Denne vinneren har fått til mye på kort tid, men hviler ikke på laurbærene. De er detaljorienterte og gir seg ikke før alt er så godt som 100 %. De lytter til råd, snur seg raskt og prioriterer arbeidet.
– Denne vinneren skiller seg ut ved at de ikke er omfattet av åpenhetsloven. Likevel skal de levere over minstekravene og gjøre gode aktsomhetsvurderinger. Det får de til gjennom samarbeid med nasjonale og internasjonale nettverk og prosjekter, og med organisasjoner. De følger opp konkrete tiltak direkte med lokale fabrikker. De jobber aktivt med kompetanseutvikling, for å få alle med. De er et eksempel til etterfølgelse for alle og særlig for andre små virksomheter som ikke direkte er truffet av myndighetskrav, sa statssekretær Wennesland.
Fra venstre på bildet: Daglig leder i Etisk handel Norge, Heidi Furustøl, statssekretær Vegard Grøslie Wennesland, prisvinner Rolf Erik Lund fra Blåbær Production og konferansier og styreleder Ingvill Størksen. (foto: Lars Igesund, Etisk handel Norge)
Vinner 2: Unil – jobber målrettet og strategisk
Unil har vært et engasjert og aktivt medlem i Etisk handel Norge i over ti år. De jobber målrettet og strategisk med sosial bærekraft og viser at etisk handel kan integreres i kjernen av en stor virksomhet med bred portefølje og mange produkter. Det krever et helhetlig, systematisk og inspirerende arbeid med bærekraft i komplekse verdikjeder. Unil har valgt å være åpen om både utfordringer og resultater, gjennom nettsider og rapporter. Slik bidrar de til læring og inspirasjon i hele bransjen.
De deltar i flere forbedringsprosjekter i verdikjeder iblant annet Norden, Tyrkia, Pakistan og Vietnam, og har fokus på tiltak som bidrar til positiv endring for arbeiderne. Unil leverer egne merkevarer for NorgesGruppen. Selv i kategorier som ofte forbindes med lav pris, har de satt tydelige ambisjoner for ansvar og bærekraft. Med sterk forankring i ledelsen og et dedikert bærekraftsteam viser de hvordan systematisk arbeid kan gi resultater både for mennesker, samfunn, dyr og miljø.

De tre nominerte var til Etisk handel-prisen var:
- Orkla
- Unil
- Blåbær Production
Nykommerprisen ble vunnet av Continental Dekk
Prisen ble delt ut til et nytt medlem som innen kort tid, to år, har vist fremskritt innen aktsomhetsvurderinger og ansvarlig leverandøroppfølging. Vinneren kjennetegnes av:
• Konkret fremgang over en kort periode
• Realistiske mål for kortsiktig og langsiktig forbedring
Statssekretær Wennesland leste fra juryenes begrunnelse at fra første møte med Etisk handel Norge har Continental dekk holdt stø kurs på bærekraftsreisen, selv om læringskurven har vært bratt. De har jobbet hardt, og oppnådde basisnivå ett år før tiden. De søker kunnskap både på kurs hos Etisk handel Norge, men også i samarbeid med andre fagmiljøer for å redusere sin miljøpåvirkning. Nykommeren har hele tiden vært opptatt av å lære om hvordan de kan fremstå mest mulig ansvarlig, med sine komplekse leverandørkjeder.
I tillegg har de kastet seg over et grundig og omfattende arbeid med dobbel vesentlighetsanalyse i samarbeid med Etisk handel Norge. Her møter både topplederen og lager-lederen til felles workshop. De takler utfordrende forhold både på veiene og i leverandørkjeden og jobber hele tiden for å bli bedre. Målet er å hele tiden drive frem innovative teknologier og mest mulig bærekraftige løsninger langs hele verdikjeden.

De tre nominerte til prisen var:
- Continental dekk
- Bokhari
- Brynhild
Inspirasjonsprisen ble vunnet av Stiftelsen Tradebroker
Inspirasjonsprisen tildeles en bedrift som har vært en drivkraft for positiv endring innen etisk handel og bærekraft. Prisen går til en virksomhet som, gjennom nytenkning, samarbeid eller påvirkning, har inspirert andre medlemmer til å styrke sitt arbeid med aktsomhetsvurderinger og bærekraftig forretningspraksis.
Vinneren av årets inspirasjons-pris går til Stiftelsen Tradebroker som i aller høyeste grad benytter sin innkjøpsmakt til å påvirke positivt i leverandørkjeden. De inspirerer, motiverer, tilrettelegger og informerer både oss egne medlemmer, i og utenfor eget marked og nettverk – og oss i Etisk handel Norge. Engasjementet til vinneren av inspirasjonsprisen, og ikke minst til virksomhetens kontaktperson, er utrolig smittende. Vinneren har stor kompetanse på feltet, som de gjerne deler.

Tradebroker er kanskje litt annerledes enn flertallet av Etisk handel sine medlemmer. De tilbyr medlemmene sine enkel tilgang til markedets beste avtaler – og for dem er en god avtale også en der det stilles tydelige krav som gjerne er langt over normalen. De samarbeider, gjennomfører opplæringstiltak, tilrettelegger og motiverer tilbyderne i anskaffelsen på en forbilledlig måte, var juryens begrunnelse for å tildele Tradebroker Inspirasjonsprisen.
Her mottar Victoria Syslak fra Tradebroker Inspirasjonsprisen.
Vi gratulerer alle vinnere av Etisk handel-prisene for 2025!
Juryen besto av:
Styreleder Ingvil Størksen Coop, styremedlem Andrew Preston Norsk Folkehjelp, styremedlem Kathrine Fauske Internasjonal avdeling LO og daglig leder i Etisk handel Norge Heidi Furustøl.