Ta i bruk vårt nye risikokartleggingsverktøy

Simen&Rikke IMG_0371(1)
Espen Utaker 9065
Espen Utaker
Kommunikasjonsansvarlig
Tirsdag lanserte Etisk handel Norge sitt nye digitale risikokartleggingsverktøy. Over 100 medlemmer hadde meldt seg på webinaret hvor vi gjennomgikk funksjonaliteten i det nye verktøyet.

– Dette blir en stor forbedring for medlemmene våre, sier seniorrådgivere Rikke Mohn-Halvorsen og Simen Høy Dypvik.

– Vi håper det nye verktøyet i enda større grad vil gjøre det mulig for medlemmene å systematisere arbeidet sitt. Vi ønsker at medlemmene våre skal bruke verktøyet som et ledd i aktsomhetsvurderingene i steg 2: Kartlegging og prioritering av risiko, og steg 3: Tiltak for å stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning eller skade, sier Rikke og Simen.

Verktøyet gir score på en rekke viktige indikatorer

Risikoverktøyet gir score på landnivå for tvangsarbeid, organisasjonsfrihet og kollektive forhandlinger, levelønn, tvangsarbeid, barnearbeid og korrupsjon.

– Risiko-scorene er basert på anerkjente og oppdaterte kilder og du kan også legge inn dine egne risikoer. Du kan legge inn dine egne analyser og forslag til tiltak, forteller Simen.

Da verktøyet ble lansert på et webinar tirsdag, (opptaket finner du på våre medlemssider), brukte Simen hasselnøtter med sjokoladetrekk som et tenkt eksempel for å finne risikoområder. Først ble risikoen forbundet med nøttene som kom fra Tyrkia analysert, og så sjokoladetrekket som kommer fra Belgia. Kakaoen hadde i det tenkte eksemplet ukjent opprinnelsesland, men kom fra en leverandørkjede som kjennetegnes av risiko for barnearbeid og er svært sårbar for klimaendringer.  Deretter ble det lagt inn tiltak for begge kategoriene.

Eksempelet under viser at hasselnøtt-produksjon fra Tyrkia har høy risiko som slår ut på flere parametere. Størst risiko er det i kategoerien CBA / FOA som viser mangel på organisasjonsfrihet og muligheten til å organisere seg i fagforeninger. Det er også stor risiko for korrupsjon og tvangsarbeid. Særlig sårbare er syriske flyktninger og immigranter med dårlige betalte jobber i den uformelle sektoren. Likestilling og levelønn får også 3 av 5 score i risikokartleggingsverktøyet, og bør dermed undersøkes videre.

Nytt verktøy, en strategisk satsing og stor investering

De to har vært prosjektledere og jobbet tett med teknologiselskapet Twoday som har utviklet den tekniske løsningen. Utviklingen av det nye verktøyet har vært en stor investering og en strategisk satsing for Etisk handel Norge som det har vært jobbet med i over et halvt år.

– Vi har brukt en profesjonell utvikler som er vant til å lage løsninger for næringslivet, slik at det skal være driftssikkert og brukervennlig, forteller Simen og Rikke.

I og med at verktøyet er skybasert kan du nå logge deg inn fra hvor som helst i verden for å jobbe med det nye verktøyet. Skyløsningen gjør det også lettere å oppdatere verktøyet og videreutvikle dette fremover.

Hva kan du bruke verktøyet til?

  • Kartlegge produksjonsprosesser i leverandørkjeder ​
  • Kartlegge landrisikoer på tvers av leverandørkjeder ​
  • Identifisere og prioritere vesentlige menneskerettighetsrisikoer​
  • Identifisere virksomheters ansvar og påvirkning på vesentlige risikoer​
  • Identifisere tiltak for å redusere prioritert risiko​
  • Dokumentere risikokartlegging og vurdering, samt tiltak som er iverksatt som en del av virksomhetens aktsomhetsvurderinger for bærekraftig forretningspraksis ​

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Indian Stonemason

Utfordringer og muligheter for norsk næringsliv i India 

2022 Bilder fra Flickr - Live med dyr

Dyrevernalliansen slakter dyrevelferdsmeldingen