Av Ida Haug, fagrådgiver / veterinær Dyrevernalliansen. Foto: Ine Pedersen / Dyrevernalliansen
Mange vet lite om hvordan norsk svinekjøtt faktisk produseres. Samtidig er det godt dokumentert at trang plass er den største dyrevelferdsutfordringen i dagens svineproduksjon. Griser er sosiale og aktive dyr, men lever hele livet i trange binger uten plass til å bevege seg normalt. Både som forbruker og som innkjøper er det nyttig å kjenne til hvilke forhold som preger produksjonen – og hvilke alternativer som finnes.
Så lite plass har grisen i grisebingen
En slakteklar gris på ca. 100 kilo har ifølge dagens regelverk kun krav på 0,8 m2 – altså mindre enn én kvadratmeter. Mindre slaktegriser har enda mindre plass: ned til 0,65 m² per gris.
I praksis betyr dette:
- Grisene har ikke nok plass til å hvile samtidig i grisebingen
- Konflikter oppstår lettere når de ikke kan trekke seg unna hverandre
- Mange griser får et høyt stressnivå, og skader som halebiting og sår oppstår som følge
Grisen er et sosialt og intelligent dyr, med et sterkt behov for aktivitet og utforsking. Når plassen er for liten, har den ikke mulighet til å utøve naturlig adferd som å løpe og leke, rote med trynet eller hvile langt unna der den gjør fra seg.
Hva viser forskningen?
Flere studier har vist at 50 % mer plass gir betydelig bedre dyrevelferd. Grisene opplever
- Mindre stress og lavere nivåer av stresshormoner
- Færre sår og skader
- Bedre hvile
- Mer naturlig atferd, som å logre og leke
Mange grisehus i Norge er gamle og trenger renovering. Ved renovering eller nybygging av grisehus er dette et godt tidspunkt for å gi grisen bedre plass. Det er i dag stor variasjon i hvordan grisene faktisk har det fra fjøs til fjøs, noe som kan gjøre det vanskelig for forbrukere og innkjøpere å ta bevisste valg.

Bedre dyrevelferd er mulig – og finnes allerede i dag
Dyrevernalliansen har utviklet Dyrevernmerket, en uavhengig sertifisering for bedre dyrevelferd i norsk husdyrproduksjon. I denne ordningen skal slaktegrisene ha dobbelt så stor plass. Grisene får mulighet til å gå utendørs – og får større mulighet til utløp for sine naturlige behov. Produksjonen kontrolleres av tredjepart minst én gang i året.
Dyrevernalliansen har også en forbrukerguide – Dyrevennlig, som er en oversikt over ulike produsenter og deres fokus på dyrevelferd. Vurderingen av produktene tar utgangspunkt i sentrale velferdsbehov for hvert dyreslag, inkludert areal.
Rangeringen i Dyrevennlig baserer seg på opplysninger fra merkevarene selv, uten kontroll av opplysningene, og gir dermed ikke noen garanti for dyrenes faktiske velferd. Det aller beste vil være å velge merkeordninger med tredjeparts sertifisering og fagbaserte krav til dyrevelferd, som for eksempel Dyrevernmerket.
Dyrevernmerket er tilgjengelig i flere dagligvarekjeder. Med appen Dyrevennlig er det enkelt å finne produkter med bedre dyrevelferd.
Hva kan du gjøre – som forbruker eller innkjøper?
Uansett om du handler privat eller for en virksomhet, har du mulighet til å ta mer dyrevennlige valg:
- Velg produkter med Dyrevernmerket – da vet du at dyrene har hatt bedre plass
- Bruk appen Dyrevennlig for å sammenligne produkter
- Er du innkjøper, så integrer dyrevelferd som et krav i innkjøpsavtaler og anbud
- Etterspør produkter med høyere dyrevelferd hos leverandører og grossister
- Du kan også kontakte Dyrevernalliansen for brosjyrer og veiledning om hvordan velge ansvarlig svine-, fjørfe- og storfekjøtt
- Del kunnskapen videre – bevissthet gjør det enklere å ta gode valg
Grisens livskvalitet henger tett sammen med hvor mye plass den har til rådighet. Når grisen får bruke kroppen sin slik den er skapt for, blir den mer tilfreds, sunnere og gladere.
Som forbruker eller innkjøper kan du være med på å gjøre en forskjell ved å velge produkter som gir grisen plass til å være gris.