50 millioner mennesker i moderne slaveri
FN fremhever at selv om slaveri i sin historiske form offisielt er avskaffet i de fleste land, er moderne slaveri fortsatt utbredt og rammer over 50 millioner mennesker globalt, derav 28 millioner i tvangsarbeid og 22 millioner i tvangsekteskap.
Moderne slaveri øker med krig og konflikt
Dette er et stort problem fordi det rammer individers verdighet og frihet, undergraver samfunnsøkonomien og bidrar til økt ulikhet og marginalisering. Det er også nær sammenheng mellom moderne slaveri og krig og konflikt, klimaendringer og migrasjon, som ofte skaper sårbare situasjoner og legger til rette for utnyttelse.
Etisk handel Norge oppfordrer norske virksomheter til å intensivere arbeidet med å adressere de grunnleggende årsakene til moderne slaveri, samt forebygge og bekjempe dette i sine leverandørkjeder og gjennom samarbeid med forretningspartnere.
Hva gjør Etisk handel Norge?
Medlemskap i Etisk handel Norge forplikter tilslutning til Etisk handel Norges vedtekter og Etisk handel Norges prinsipperklæring. Gjennom disse tiltakene jobber vi målrettet for å ivareta og styrke arbeidernes rettigheter, i samsvar med FNs bærekraftsmål nr. 8, som fremmer anstendig arbeid og bærekraftig økonomisk vekst. Vår innsats dekker en rekke områder som er grunnleggende for en rettferdig og bærekraftig handel.
Tvangsarbeid er den første konvensjonen i Etisk handel Norges prinsipperklæring
1.1 Det skal ikke forekomme noen form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid.
1.2 Arbeidere skal ikke måtte levere depositum eller identitetspapirer til arbeidsgiver og skal fritt kunne avslutte arbeidsforholdet med rimelig oppsigelsestid
Tvangsarbeid og barnearbeid
Vi arbeider aktivt for å eliminere alle former for tvangsarbeid, slavearbeid og ufrivillig arbeid, slik dette er definert i ILO-konvensjon nr. 29 og 105. Etisk handel Norge tar også et tydelig standpunkt mot barnearbeid, med forankring i FNs konvensjon om barnets rettigheter, samt ILO-konvensjon nr. 138, 182 og 79, og ILOs anbefaling nr. 146. Dette arbeidet skal bidra til å sikre barns rett til beskyttelse, utvikling og utdanning.
HMS
Helse, miljø og sikkerhet står også sentralt i vår tilnærming, der vi jobber for å sikre trygge og sunne arbeidsforhold for alle arbeidere i leverandørkjeden. Dette gjøres i samsvar med prinsippene i ILO-konvensjon nr. 155 og anbefaling nr. 164.
Lønn og arbeidstid
Lønn skal videre være tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov og gi mulighet for sparing, i tråd med kravene i ILO-konvensjon nr. 131. Når det gjelder arbeidstid, krever vi at våre medlemmer sørger for at arbeidere i leverandørkjeden ikke overskrider en maksimal arbeidstid på 48 timer per uke, med overtid begrenset til 12 timer per uke. Rettferdig kompensasjon for overtid skal alltid sikres. Våre standarder er basert på prinsippene i ILO-konvensjonene nr. 1 og 14, og er fullt i samsvar med både nasjonale lover og internasjonale arbeidstidsstandarder.
Uformelle arbeidskontrakter
Vi pålegger også våre medlemmer å motarbeide enhver form for uformelle arbeidskontrakter og kortsiktige engasjementer som undergraver arbeidernes rettigheter. Alle arbeidere skal ha en tydelig og forståelig arbeidskontrakt på et språk de forstår. Lærlingeprogrammer skal være klart definerte med hensyn til varighet og innhold, for å sikre reelle muligheter for utvikling og læring.
Gjennom disse tiltakene arbeider Etisk handel Norge for å styrke arbeidernes rettigheter og fremme en rettferdig og bærekraftig handel. Våre standarder er solid forankret i internasjonale konvensjoner og anbefalinger, og vi jobber kontinuerlig for å sikre at disse prinsippene etterleves i praksis.