1.november trådte flere endringer i åpenhetsloven i kraft. Nå kan redegjørelsen inngå i årsberetningen, men rapporten må fortsatt være lett tilgjengelig på virksomhetens nettside. 

EUs regler om bærekraftsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) implementeres nå i regnskapsloven og endringene får også betydning for åpenhetsloven som bygger på regnskapslovens definisjoner.  

Må fortsatt ha egen redegjørelse

Virksomheter skal fortsatt lage egne redegjørelser om arbeidet med aktsomhetsvurderinger, men kan nå velge om redegjørelsen skal inngå i årsberetningen eller som et eget selvstendig dokument. Det viktigste er at dokumentene er lett tilgjengelig på nettsiden, slik at offentligheten raskt kan lese om virksomhetens arbeid med å redusere det negative menneskerettighetsavtrykket.  

Mange medlemmer i Etisk handel Norge bruker medlemsrapporten som redegjørelse for åpenhetsloven, og dette kan de fint fortsette å gjøre. Alternativet er å bruke medlemsrapporten som et eget kapittel i årsberetningen, men da må årsberetningen være enkelt å finne frem til på nettsiden og helst være merket med referanse til åpenhetsloven. 

Tersklene i åpenhetsloven er uendret

En annen endring er definisjon av «større virksomheter», men terskelverdiene forblir uendret. For å ha plikter etter åpenhetsloven må fortsatt to av tre vilkår være oppfylt; salgsinntekt på 70 millioner kroner, balansesum på 35 millioner kroner og antall ansatte på 50 årsverk eller flere.  

Tersklene for å være «små foretak» i regnskapsloven er også endret, mens tersklene for å være en «større virksomhet» etter åpenhetsloven altså ikke er det.    

Les mer om endringer i åpenhetsloven her.  

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

IMG_0552

Velges lav pris foran menneskerettigheter i offentlige anskaffelser?

Seasonal workers working in the farm and harvesting green peppers near Gaziantep, Turkiye

FNs internasjonale migrasjonsdag: En av de mest utsatte gruppene for tvangsarbeid og moderne slaveri i Europa.