Elfenbenskysten tjener mer på cashew – bøndene forblir fattige

Elfenbenkysten
Simen Høy Dypvik web 2025 NIC_2694
Simen Høy Dypvik
Seniorrådgiver
Elfenbenskysten er verdens største produsent av rå cashewnøtter og opplever økonomisk vekst og forbedret levestandard, men cashewbøndene forblir sårbare og fattige til tross for økende lokal prosessering.

I Elfenbenskysten, verdens største produsent av rå cashewnøtter, investeres det nå også tungt i prosessering og industri. I 2025 vil landets økonomi vokse med mer enn seks prosent, og store deler av befolkningen har de siste årene fått en bedre levestandard, økt tilgang til elektrisitet, helsetjenester og skolegang. Likevel er det ikke alle deler av samfunnet som får ta del i veksten, skriver Etisk handel Norges rådgivere Andrés López og Simen Høy Dypvik som var på prosjektreise i landet fra 7.-12. desember. 

Innhøstingssesongen av cashew varer omtrent fra februar til mai, og bøndene må derfor leve av inntektene fra denne perioden gjennom hele resten av året. (Foto: IStock)

Sårbare bønder og en «grønn ørken» 

I det sentrale og nordlige Elfenbenskysten lever flere enn 500.000 husholdninger eller minst 2,5 millioner mennesker av inntekt fra dyrking av cashewnøtter. Mange av bøndene har erstattet tradisjonelle matvekster med cashew for å maksimere avlingen, og dermed har de fluktuerende cashewprisene stor innvirkning på bøndenes inntekt og matsikkerhet.

Innhøstingssesongen av cashew varer omtrent fra februar til mai, og bøndene må derfor leve av inntektene fra denne perioden gjennom hele resten av året. I 2023 var det overskudd i markedet, noe som gjorde at prisene ble lave, og i 2024 gjorde klimatiske forhold at avlingene ble mye mindre enn forventet. Denne sårbarheten gjør at mange cashewbønders livsgrunnlag er utrygt.  

90 prosent av den opprinnelige skogen har forsvunnet

Det ensidige fokuset på cashewnøtter i deler av Elfenbenskysten har også ført til avskoging og tap av biologisk mangfold. Ifølge Verdensbanken har landet mistet 90% av sin opprinnelige skog de siste 30 årene. Et område med mye cashewtrær omtales ofte som «en grønn ørken», fordi cashewtrær er allelopatiske planter, noe som betyr at stamme, blader og rester fra nøttene frigjør kjemiske forbindelser som er fiendtlige mot andre planter. Cashew er ikke en del av EUs avskogingsforordning (EUDR). 

En større andel cashewnøtter prosesseres lokalt 

Mens Elfenbenskysten er verdens største produsent av rå cashewnøtter er det Vietnam som prosesserer flest nøtter globalt. Vietnameserne handler rånøtter fra hele verden og er ledende på prosesseringen som innebærer å tørke, dampe, knekke og skrelle nøttene før de kan spises. Myndighetene i Elfenbenskysten ønsker at en større andel av rånøttene skal prosesseres i landet, og har satt et mål om å nå 50% lokalt prosessert i 2030. Mange nye fabrikker har åpnet de siste årene, og i 2024 ble det prosessert over 350.000 tonn cashewnøtter, omtrent 30% av den totale avlingen, altså er landet i rute mot målet. 

Kvinner ved produksjonslinjen på en ivoriansk cashewfabrikk. Elfenbenskysten ønsker at en større andel av rånøttene skal prosesseres i landet, og har satt et mål om å nå 50% lokalt prosessert i 2030.

Cashewindustrien – motor for sysselsetting 

Cashewindustrien ansetter tusenvis av arbeidstakere og er en motor for formell sysselsetting i landet. Spesielt kvinner blir ansatt på cashewfabrikkene, ofte ufaglærte og ofte satt til å utføre en manuell finish hvor de fjerner små rester av skall fra nøttene. Selv om jobbene på cashewfabrikkene kan gi muligheter, er det utfordringer knyttet til lav lønn, varierende HMS-standarder og uforutsigbare kontrakter knyttet til denne industrien.  

Ny prosjektfase for Etisk handel Norge og partnere 

Siden 2021 har Etisk handel Norge jobbet sammen med sivilsamfunnsorganisasjonen INADES Formation Côte d’Ivoire og tre cashewkooperativer i et Norad-finansiert prosjekt for å styrke bøndenes levegrunnlag og posisjon i samfunnet. Forrige uke var Etisk handel Norge i storbyen Abidjan i Elfenbenskysten for å lansere neste fase i cashewprosjektet som skal vare ut 2027. Lanseringen samlet bønder, industri og fagmiljøer for å diskutere utfordringer og muligheter knyttet til prosjektet. 

I denne neste fasen vil vi: 

  • Støtte cashewkooperativenes over tusen medlemmer i å forbedre utbytte, produktivitet og blandingsdyrking på sine cashewplantasjer.  
  • Støtte bøndene i å produsere økologiske landbruksinnsatsvarer som kan erstatte sprøytemidler. 
  • Støtte cashewbøndene i å kombinere cashew med matvekster for å forbedre matsikkerheten. 
  • Styrke bøndenes kompetanse i å bedre utnytte cashewepler. 
  • Bidra til å styrke bøndenes posisjon og organisering, så de i større grad kan påvirke politiske prosesser og ta del i landets vekst. 
  • Tilrettelegge for dialog mellom cashewbønder, cashewfabrikker i Elfenbenskysten og innkjøpere i Europa for å fremme gode løsninger. 
Seniorrådgivere Andrés López og Simen Høy Dypvik med direktør Pauline Zei og prosjektleder Mamadou Bamba hos vår partner INADES Formation i Elfenbenskysten.

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Aider og Etisk handel Norge inngår samarbeid om klimaregnskap
desember 16, 2025

Etisk handel Norge inngår samarbeid med Aider – 25 % rabatt på klimaregnskap for våre medlemmer

FN Geneve iStock-157278927
desember 8, 2025

FNs menneskerettighetskontor i knestående: Forumet i Genève understreker alvoret