Dyrevernalliansen slakter dyrevelferdsmeldingen 

2022 Bilder fra Flickr - Live med dyr
Dyrevernalliansen slakter den nye dyrevernsmeldingen

(Bildetekst; Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener at dyrene ikke har blitt hørt i den nye dyrevelferdsmeldingen. Foto: Iselin Linstad Hauge.)

Dyrevernalliansen som har vært medlem i Etisk handel Norge siden 2022, mener at dyrevelferdsmeldingen ikke svarer på de store utfordringene i norsk intensivt landbruk, fiskeoppdrett og dyreforsøk. – Dyr lider og dør, men politikerne lukker øynene, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland. 

– Dyrevelferdsmeldingen adresserer ikke de viktigste utfordringene og dyrene har ikke blitt hørt. Nå må vi sette vår lit til Stortinget. Det vil være en tragedie for dyrevelferden dersom denne meldingen blir stående i nye 20 år, sier Kleveland. 

– Regjeringen har bygd opp store forventninger til denne meldingen, men leveransen er et gedigent mageplask, mener Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

– Norge har sammenlignet med andre land et godt nivå på dyrevelferd, men når utgangspunktet er lavt burde regjeringens ambisjon være høyere, sier Heidi Furustøl daglig leder i Etisk handel Norge. – Hvis vi ser på utviklingen for rettigheter for oss mennesker så er de knyttet til oss som enkeltindivider, mens dyr fortsatt ofte blir sett på som en gruppe og ikke individer. Dyrevelferd er f.eks. ikke tatt med i bærekraftsmålene, men heldigvis er dyrevelferd tatt med i OECDs nylig reviderte retningslinjer for ansvarlig næringsliv som nettopp skal fremme en mer bærekraftig utvikling. Medlemmer i Etisk handel Norge må gjøre kontinuerlige aktsomhetsvurderinger hvor også dyrevelferd, dersom det er en prioritert høyrisiko, må sette inn tiltak for og bedre dyrevelferden, og regjeringen har vært tydelig på at de forventer at alle norske virksomheter følger OECDs retningslinjer. Jeg savner derfor at meldingen ikke kobler aktsomhetsvurderinger og dyrevelferd til virksomhetenes ansvar i egen produksjon og i leverandørkjeden avslutter Furustøl.

Håper at Stortinget endrer dyrevelferdsmeldingen

Dyrevelferdsmeldingen ble lagt fram av regjeringen like før jul. Det er 20 år siden sist gang de la fram en slik melding. 

Dyrevernalliansen håper at Stortinget vil stille konkrete krav til forbedringer for dyr.

– For første gang på over 20 år leveres det en dyrevelferdsmelding. Men den adresserer ikke de viktigste utfordringene og dyrene har ikke blitt hørt. Nå må vi sette vår lit til Stortinget. Det vil være en tragedie for dyrevelferden dersom denne meldingen blir stående i nye 20 år, sier Kleveland. 

Ventet mer om svin, kylling og fisk 

Dyrevernalliansen mener regjeringen ikke presenterer konkrete løsninger om dyrevelferd i svinenæringen, at reelle tiltak for oppdrettslaksen uteblir, og at den ikke bidrar til å få ned forbruk av forsøksdyr. 

«Regjeringen foreslår å utrede hvordan areal og kvaliteten på areal til svin kan økes og utvikles for fremtidens driftssystemer i svineproduksjonen», står det i dyrevelferdsmeldingen.  

– Faglige anbefalinger er tydelige på at grisen må ha mer plass. Grisene trenger minst 50 % økning av levearealet sammenlignet med dagens krav. Grisene trenger ikke enda en utredning. Nå må Stortinget lytte til fagmiljøene, og få på plass et strengere regelverk, sier Kleveland.

Det trengs ingen ny utredning for at grisene skal få bedre plass i bingen, mener Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen

Utvalgte hovedpunkter fra dyrevelfersmelingen:  

Griser: slik vil regjeringen at de skal leve 

Ingen vesentlige endringer foreslås. En gris på størrelse med en voksen mann har i dag krav på 0,8 kvadratmeter plass i bingen. Forskning viser at griser i trange binger har mer sår og skader, hviler mindre og har mer avføring smurt på kroppen. Regjeringen foreslår ingen endringer av dagens arealkrav. Dyrevernalliansen krever minst 50 prosent mer plass for alle slaktegriser

Oppdrettsfisk: høy dødelighet er fortsatt lønnsomt 

Foto: Istock.

Regjeringen mener at det bør være et mål for næringen å redusere dødeligheten, men følger ikke opp med noen krav. De vil heller ikke stoppe den lovstridige bruken av rensefisk. Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring, og høy dødelighet får ingen økonomiske konsekvenser for oppdretterne. Mange faginstanser og flere oppdrettere har tatt til orde for at dødeligheten må reguleres.

Tar du hensyn til dyrevelferd ved innkjøp av fisk? Få tips til hvordan du kan påvirke dine innkjøp i positiv retning.

Kuer, okser og kalver: fortsatt trange båser og binger 

Regjeringen viderefører at kyr kan holdes bundet på bås ti måneder i strekk frem til 2034. Kalven kan tas fra mor rett etter fødsel. Hanndyrene kan holdes inne hele livet. Dyrevernalliansen krever at nye fjøs må tilrettelegge for samvær mellom ku og kalv, og at luftegård må bli tilgjengelig for båskyr og hanndyr over seks måneder.   

Frokostseminar om dyrevelferdsmeldingen:

Dyrevernalliansen inviterer til frokostseminar om dyrevelferdsmeldingen onsdag 5. februar, på Sentralen i Oslo sentrum. Frokost er fra kl 8 og selve seminaret er kl 08:30–09:30.
 
Det er begrenset antall fysiske plasser. Arrangementet er gratis og vil bli streamet. Meld deg på her

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Indian Stonemason

Utfordringer og muligheter for norsk næringsliv i India 

Coho Salmon

Tar du hensyn til dyrevelferd ved innkjøp av fisk?