Bruk JETI-ene!

JETI-ledere samlet til panelsamtale på Etisk handel-konferansen
Heidi Furustøl8861
Heidi Furustøl
Daglig leder
Nei, dette handlere ikke om Star Wars og ridderne med lasersverd the Jedis, men om et unikt medlemstilbud. Visste du at som medlem av Etisk handel Norge har du tilgang til rapporter, kurs, webinarer og et internasjonalt nettverk gjennom våre tre søsterorganisasjoner?

Tilgang til internasjonale arbeidsgrupper

De fire lederne i The Joint Ethical Trading Initiatives – JETI – har avtalt at medlemmer i Storbritannia, Danmark, Sverige og Norge betaler samme pris uavhengig av landtilhørighet. JETI-medlemmer kan også få tilgang til internasjonale arbeidsgrupper, slik Storbritannia inviterte andre JETI-medlemmer til da Russland ulovlig angrep Ukraina. I arbeidsgruppen ble det delt god praksis på bedriftsmedlemmers skjerpede aktsomhetsvurderinger på russiske og ukrainske leverandørkjeder.

Foto øverst og til venstre: JETI-direktørene deltok nettopp på feiringen av 25 årsjubileumet til Etisk handel Norge: Giles Bolton (UK), Nanna Callisen Bang (Danmark), Henrik Lindholm (Sverige) og Heidi Furustøl (Norge). Øverst er også rådgiver Emilie Mysen Moe med på bilde som modererte samtalen mellom JETI-direktørene.

Felles webinar om risikokartlegging på kinesiske leverandørkjeder

I Sverige har de laget rapport på menneskerettighetsbrudd i bussproduksjonen med mineraler og metaller som vi trenger i det grønne skiftet. Alle JETI-medlemmer har tilgang til rapporten og til webinar om hvordan medlemmer kan handle ansvarlige batterier. Kina kommer høyt på listen over høyrisiko for menneskerettighetsbrudd og negativ miljøpåvirkning. Her er det også holdt flere felles webinarer om hvordan gjøre risikokartlegging på kinesiske leverandørkjeder.

God praksis-rapport fra Norge

Vi i Norge har blant annet bidratt til JETI-ene med en god praksis rapport på våre medlemmers aktsomhetsvurderings-rapporter, Transparency and Accountability -for å vise at risikobaserte og forholdsmessige aktsomhetsvureringer kan utføres av både små og store virksomheter og organisasjoner, og dermed avmystifiserer vi hvordan en aktsomhetsvurdering gjøres. Videre lager vi felles risikoanalyser på de ti største produsentlandene – Country Intellegence briefs – som er nyttig i medlemmers risikokartlegginger. Vi har også felles prosjekter sammen slik Norge har med Storbritannia i tekstil-sektoren i Bangladesh.

Internasjonalt nettverk for å påvirke

Vi bruker også vårt internasjonale nettverk i enkeltsaker hvor vi har behov for å følge opp saker hvor arbeiderne eller miljøet er skadelidende, og/eller for å drive påvirkningsarbeid, slik vi blant annet gjør for å påvirke EU-kommisjonens bærekraftsreguleringer CSRD, CSDDD og avskogingsregulering med flere.

Forskjeller og likheter mellom JETI`ene

Alle JETI-ene er non-for profit medlemsorganisasjoner og flerpartssamarbeid med fagbevegelsen, næringsliv og sivilsamfunn. Den store forskjellen på JETI-ene er at i Norge får alle medlemmer sin egen medlemsrådgiver og de må gjøre årlige aktsomhetsvurderinger som publiseres offentlig. Medlemsrapporten brukes både som redegjørelse for åpenhetsloven og delvis til bærekraftsrapportering etter i regnskapsloven. Vi i Norge har også en lengre Code of Conduct enn våre britiske søster, med miljø/klima, korrupsjon og dyrevelferd.

Så hva må du gjøre for å få tilgang til alle medlemsfordelene? Hold deg oppdatert på arrangementslisten til JETI-ene og meld deg på! Oppgi at du er medlem i Etisk handel Norge. Det enkleste er å abonnere på nyhetsbrevene til alle fire landene. I nyhetsbrevene promoteres både rapporter, kurs og webinarer.

Som medlem av Etisk handel Norge får du:

  • Tilgang til kurs, webinarer og rapporter til medlemspris
  • Arbeidsgrupper, avklares på forhånd
  • Internasjonalt nettverk for å løse enkeltsaker i leverandørkjeden
  • Internasjonalt lobbyarbeid

Nettsteder: https://etiskhandel.dk/ https://etiskhandel.se/ https://www.ethicaltrade.org/  etiskhandel.no.

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Etisk handel-konferansen 2025

Over 300 deltakere på Etisk handel-konferansen

Sirkulær-økonomi

Norge på stedet hvil i sirkulær-økonomi: 2% sirkulært i 2020 og 2025