Avskogingsforordning (EUDR) blir trolig utsatt ett år til: Hvorfor det, og hva betyr det i praksis? 

EUDR, trær, tømmer
Andres svart hvitDSC_9295
Andrés López
Seniorrådgiver
EU-Kommisjonen publiserte i starten av oktober en rekke verktøy og veiledningsdokumenter for å støtte virksomheter i deres forberedelser til gjennomføringen av EUs nye avskogingsforordning. Samtidig har kommisjonen foreslått å utsette ikrafttredelsen med ett år.

Om forordningen: Avskogingsforordningen ble introdusert for å «bekjempe klimaendringer og tap av biologisk mangfold» og er en del av den brede handlingsplanen Den grønne europeiske giv fra 2019, som igjen speiler EUs strategi for biologisk mangfold for 2030 samt Jord til bord-strategien.

Beskytte og gjenopprette verdens skoger

Avskogningsforordningen handler om implementering av EUs tiltak for å beskytte og gjenopprette verdens skoger, og den nye forordningen stiller strenge krav til avskoging og aktsomhetsvurderinger for selskaper som importerer eller eksporterer definerte råvarer til og/ eller fra EU-markedet. Råvarene som dekkes per i dag er kakao, gummi, storfe, kaffe, soya, trevirke og palmeolje, samt bearbeidete produkter som lages fra råvaren som for eksempel papir og kartonger. Forordningen forplikter virksomheter å sikre og dokumentere at produktene ikke har ført til avskoging og/ eller skogforringelse. 

Mangel på avklaringer ga utsettelse

Forordningen skulle i utgangspunktet tre i kraft 30. desember 2024, men har mottatt sterk kritikk, protester og aktiv lobby-virksomhet fra flere internasjonale aktører knyttet til mangel på avklaringer, systemer og veiledning for å imøtekomme forordningens krav. Kommisjonen har nå foreslått å utsette dato for iverksettelse med 12 måneder for å gi virksomhetene tid til å forberede seg.  

Hva skjer nå?  

Kommisjonens forslag om ett års utsettelse på implementeringen er nå sendt for videre håndtering i EU-parlamentet og Rådet, som vil ta en endelig beslutning.  Alt tyder på at det ikke vil åpnes for endringer i selve lovteksten, men at dato for implementering utsettes med 12 måneder. Hvis dette blir endelig utfall, vil forordningen gjelde fra 30. desember 2025. Vi anbefaler at de eventuelle 12 månedene brukes som en «innfasingsperiode» for å enda bedre sikre en god og effektiv implementering. 

Avklaring av viktige detaljer

Veiledningsdokumentene som er utarbeidet av kommisjonen, inneholder blant annet detaljer om funksjonaliteter i informasjonssystemet, oppdateringer knyttet til sanksjoner samt avklaringer av viktige definisjoner som tidligere har gitt rom for ulike tolkninger av viktige detaljer.  Oppdatert FAQ (ofte stilte spørsmål) inneholder nå 130 spørsmål og svar og dekker definisjoner, begreper og presiseringer som vi anbefaler alle å lese. Blant disse presiseringene er det blant annet gjort forenklinger med hensyn til sammensatte produkter, metodologien til klassifisering eller «benchmarking» av risiko på landnivå, og mulighet for bruk av samme DDS-referansenummer for flere tollprosedyrer. 

Skog
Jordbruk legger stadig større beslag på skogen. Her er et eksempel på skogbruk som fortrenger regnskogen i Brasil. Avskogningsforordningen er EUs tiltak for å beskytte og gjenopprette verdens skoger.

Hvordan skal forordningen innlemmes i norsk lovgivning?

Den potensielle innfasingsperioden kan også gi norske myndigheter ekstra og verdifull tid til å avklare hvordan forordningen skal innlemmes i norsk lovgivning.  Skal forordningen implementeres slik den er i EU, eller skal Norge ha status som tredjeland? Og hvem skal være ansvarlig myndighet? Dette er spørsmål som fremdeles må avklares nasjonalt. Vi anbefaler uansett alle norske virksomheter til å fortsette forberedelsene i samme tempo, jobbe tett med relevante leverandører og bruke utsettelsen som en mulighet til å styrke arbeidet ytterligere.  

Dere finner oppdaterte dokumenter her:  

Her er også andre relevante nyhetssaker:  

https://www.reuters.com/world/europe/eu-proposes-12-month-delay-deforestation-regulation-2024-10-02

https://www.euronews.com/my-europe/2024/10/02/commission-delays-deforestation-laws-implementation-following-global-outcry

https://www.endseurope.com/article/1890759/breaking-commission-proposes-year-long-delay-deforestation-law

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

Indian Stonemason

Utfordringer og muligheter for norsk næringsliv i India 

2022 Bilder fra Flickr - Live med dyr

Dyrevernalliansen slakter dyrevelferdsmeldingen