Medlemmene i Etisk handel Norge som utfører aktsomhetsvurderinger og handler mye med Kina, bør være oppmerksom på hvor deres data kan havne om en bruker DeepSeek som KI-verktøy.
Ikke bare er brukerbetingelsene uklare, det er også usikkert hva av dine personlige data som kan bli sporet i det nye KI-verktøyet som har blitt svært populært siden den nylig ble lansert, ifølge tu.no.
Skaper personvern- og sikkerhetsbekymringer
Den kinesiske AI-selskapet DeepSeek sendte de amerikanske tech-gigantene kraftig ned på børsen da DeepSeek-appen nylig ble lansert. Et KI-verktøy som lages billigere, raskere og forbruker mye mindre energi, er selvsagt attraktivt. Men det har også kommet advarsler mot å bruke verktøyet ukritisk. Schibstedt media ber sine ansatte om ikke å bruke DeepSeek på enheter som er koblet til deres nettverk.
«DeepSeek er en kinesisk KI-plattform som skaper personvern- og sikkerhetsbekymringer. Selv om verktøyet kan brukes offline, kan vi ikke være trygge på selskapets datapolicy og åpenhet. Dette utgjør en betydelig risiko for Schibsted Media og journalistikkrelaterte virksomheter», står det i Journalisten.
Under kinesisk lov
Partner Christian Bendiksen i advokatfrimaet Bull & Co oppfordrer brukerne til å lese brukervilkårene nøye:
– For det første kan det være lurt å gjøre seg noen tanker over lovvalgsbestemmelsen i brukervilkårenes pkt. 9, og til opplysning har plattformvilkårene samme bestemmelse. Den sier at alle tvister rundt bruken ligger under kinesisk lov og skal avgjøres ved en domstol i Hangzhou. Det er jo interessant når personvernerklæringen forteller at informasjonen som samles inn om deg, lagres på en sikker server i folkerepublikken Kina, skriver han i Digi.no
Mye data lagres
Det er mye data som lagres ifølge personvernerklæringen.
Ifølge brukervilkårenes pkt. 7.2 gjelder det at «For adferd som mistenkes å være i strid med lover og forskrifter eller som involverer ulovlige aktiviteter, vil relevante opptegnelser bli beholdt, og det vil bli rapportert til de kompetente myndigheter i henhold til loven, samt samarbeidet med deres etterforskning.»
– Med andre ord, hvis du legger inn spørsmål eller dokumenter som mistenkes å være i strid med (kinesiske) lover og forskrifter, vil disse bli kopiert, lagret og rapportert til myndighetene, mener Bendiksen.
Så har du tenkt å bruke Deepseek til å bearbeide Amnesty Internationals rapporter om uigurers levevilkår, kan det tenkes at du bør unngå mellomlandinger i Hongkong i tiden fremover, skriver Christian Bendiksen, partner i advokatfirmaet Bull & Co