Den viser litt om hvor omfattende, skadelig og kanskje også hvor skjult og oversett utfordringen med tvangsarbeid i forsyningsnettet er, skriver CSRD.dk.
For bedrifter er tvangsarbeid både et moralsk og forretningsmessig problem. Strengere lovgivning som den amerikanske ‘Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA)’, den britiske og kanadiske ‘Modern Slavery Act og EUs Corporate Sustainability Due Diligence-direktiv (CS3D)’ stiller strenge krav til selskaper for å sikre at deres forsyningskjeder er fri for tvangsarbeid.
Etiske og forretningsmessige implikasjoner
Hvis tvangsarbeid oppdages i en bedrifts forsyningskjede, kan det føre til risiko eller skader som:
- massiv omdømmeskade
- forbrukernes mistillit
- tap av investorer og
- brutte samarbeid med produsenter og forhandlere
Det kan også skape alvorlige driftsforstyrrelser dersom en bedrift plutselig må endre forsyningskjeden på grunn av lovinngrep.

Forstå «tvangsarbeid»
Tvangsarbeid omfatter situasjoner der ansatte blir truet, utsatt for vold, holdt fanget i gjeld eller får holdt tilbake lønn eller ID-dokumenter. Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er over 27 millioner mennesker fanget (tall fra 2022) i tvangsarbeid, mange av dem skjult i komplekse globale forsyningskjeder.
Noen bransjer er spesielt sårbare fordi de er avhengige av billig arbeidskraft og omfattende underleverandørnettverk:
- Tekstilindustrien har ofte blitt kritisert for dårlige arbeidsforhold på fabrikker
- Oppdrett- og fiskeindustrien involverer ofte migranter som lever under slavelignende forhold
- Elektronikk- og gruveindustrien er utsatt for høy risiko, da etterspørselen etter råvarer kan føre til utnyttelse av arbeidskraft i områder med svak lovgivning
- Bygg- og hotellbransjen skjuler ofte tvangsarbeid i nedre deler av leverandørkjeden
Sannheten er at ingen industri er 100 prosent fri fra risikoen for tvangsarbeid. Derfor krever det en felles innsats fra selskaper over hele verden for å sikre at de ikke ubevisst bidrar til problemet, skriver CSRD.dk.
Norske virksomheter i fare for å handle varer fra tvangsarbeidsleire

Medlemmene i Etisk handel Norge forplikter seg til å jobbe for å sikre vår prinsipperklæring i egen virksomhet og i hele leverandørkjeden. Vårt første av 13 prinsipper er å jobbe mot tvangsarbeid:
1.1 Det skal ikke forekomme noen form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid.
1.2 Arbeidere skal ikke måtte levere depositum eller identitetspapirer til arbeidsgiver og skal fritt kunne avslutte arbeidsforholdet med rimelig oppsigelsestid
Mange norske virksomheter handler med Kina og risikoen er stor for tvangsarbeid både på råvareledd og i produksjon av en rekke varer, slik som f.eks. solceller, elektronikk, tekstil, og billige forbruksvarer. Tvangsarbeid i Kina er godt dokumentert både av FN i 2022, US State Departement og gjennom forskning som viser at Kina gjennom en årrekke har drevet med systematisk undertrykkelse og tvunget flere millioner uighurer og andre minoriteter inn i konsentrasjonsleire og til tvangsarbeid. Tvangsarbeid foregår også utenfor Xinjiang, i andre kinesiske regioner. Kina har avvist alle anklager i sterke ordelag.
Norske virksomheters ansvar
- Åpenhetsloven pålegger norske virksomheter å ivareta menneskerettighetene i leverandørkjeden, og medlemmer i Etisk handel Norge har forpliktet seg til å unngå enhver form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid, basert på ILOs konvensjoner nr 29 og 105.
- Stater er rettslig forpliktet til å følge ratifiserte ILO-konvensjoner og Kina ratifiserte disse ILO-konvensjonene i 2022.
Hva kan din virksomhet gjøre for å forhindre tvangsarbeid?
Her er fire strategier virksomheter kan ta i bruk for å hindre tvangsarbeid:
- Kartlegg forsyningskjeden
- Identifiser de mest sårbare leverandørene og regionene.
- Undersøke potensielle risikofaktorer i underleverandørnettverk.
- Kombiner aktsomhetsvurderinger med kontinuerlig overvåking
- Uavhengige revisjoner og leverandørinspeksjoner er viktig, men ikke nok.
- Dataanalyse og løpende overvåking kan bidra til å avdekke skjulte problemer.
- Utnytt teknologi
- Kunstig intelligens (AI), satellittbilder og avansert dataanalyse kan overvåke forsyningskjeder i sanntid.
- Ulike systemer som kan oppdage arbeidsbrudd ved å analysere enorme mengder data.
- Bygg sterke partnerskap
- Langsiktige relasjoner med leverandører kan sikre bedre arbeidsforhold.
- Samarbeid med frivillige organisasjoner, myndigheter og bransjeorganisasjoner kan styrke innsatsen. ILO tilbyr en rekke verktøy som kan hjelpe deg med arbeidet.