Svært viktig signal fra samstemt OECDs tekstil- og skoforum

ETI UK, Danmark og Norge på forumet
Åse Sand
Åse Sand
Seniorrådgiver
Menneskerettighetene og klimaforpliktelsene er under sterkt press, og det er et lyspunkt at et samlet OECD-forum i Paris støtter opp om næringslivets forpliktelser til å produsere og handle ansvarlig. Men hva skjer egentlig med EUs omnibus-forenkling av bærekraftsrapportering?

Denne uken samlet et rekordhøyt antall på 800 representanter fra næringsliv og sivilsamfunn på OECDs årlige forum for ansvarlig næringsliv i tekstil og skobransjen. Representanter fra ETI UK, Etisk handel Norge- og Danmark, var godt representtert (bilde over) da OECD presenterte sin nye veileder for sertifiseringer og målrammeverk for fremdrift i aktsomhetsvurderinger. Etisk handel Norge hadde faglige møter med våre søsterorganisasjoner og andre internasjonale partnere, deriblant nettverket Paris Group med flerpartsorganisasjonene nederlandske Fair Wear, tyske GIZ, amerikanske Fair Labor Association, nederlandske Cascale, tyske RBC International / SER og revisjons/bedriftssammenslutningen Amfori BSCI.

Lukket møte om arbeidernes forhold i Myanmar

EHN deltok også på et lukket møte i regi av Eurocham om den stadig mer vanskelige situasjonen under militærregimet for arbeidere i Myanmar, og viktigheten av at bedrifter som fortsatt ikke har trukket seg ut, betaler levelønn, og i hvert fall minimumslønn. EHNs medlemmer Voice og Amnesty Internasjonal Norge var også aktive deltakere på forumet.  

Hva skjer med Omnibus?  

Den store snakkisen i pausene var EUs Omnibus-pakke som etter planen skal presenteres av EU-kommisjonen 26.februar. Det forventes at dette vil innebære en forenkling og samkjøring av krav under bærekraftsdirektivet (CSRD), aktsomhetsdirektivet (CSDDD) og EU-taksonomien, men det er også frykt for at EU fjerner for mye av allerede vedtatte lover. I åpningspanelet minnet den europeiske sivilsamfunnsorganisasjonen Clean Clothes Campaign (CCC) om at frivillige retningslinjer verken har fungert eller bidratt til like konkurransevilkår, men det har lovreguleringer.

Initiativ til felles opprop fra Etisk handel Norge

CCC uttrykte bekymring for at det er konservative krefter som nå får sette agenda og oppfordret alle de som støttet CSRD og CSDDD før direktivet ble vedtatt, om å kjenne sin besøkelsestid og heve røsten. I møte med Paris Group tok daglig leder i Etisk handel Norge Heidi Furustøl initiativ til et felles opprop og 10 organisasjoner som representerer over 6000 virksomheter, inkludert EHN, legger nå ytterligere press på EU-kommisjonen til å beholde lovpålagte aktsomhetsvurderinger på menneskerettigheter og miljøet. 

Viktig møteplass 

Forumet er den største møteplassen for ansvarlig næringsliv og tekstil-sektoren, men også andre bransjer er representert. Myndigheter, næringsliv, fagforeninger, sivilsamfunn, akademia og internasjonale organisasjoner diskuterer resultater, risikoer og utfordringer knyttet til implementering av OECDs veileder for sektoren, The OECD Due Diligence Guidance for Responsible Supply Chains in the Garment and Footwear Sector(Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv har oversatt veilederen til norsk og laget en kortversjon)   

Etisk handel Norge var representert i Paris med daglig leder Heidi Furustøl (til v.) og rådgivere Emilie Mysen Moe, Åse Sand og Andrés Lòpez.

Erfaringer fra produksjonssiden 

Hovedfokus for årets forum var hvordan sektoren kan jobbe med lovpålagte aktsomhetsvurderinger, som ble diskutert fra ulike innfallsvinkler. Representanter fra flere produksjonsland, som eksempelvis Pakistan, Tyrkia og Kambodsja, ga nyttig innsikt i utfordringer og løsninger sett fra leverandørsiden. Et av de mer billedlige eksemplene på dette ble presentert av Miran Ali visepresident fra Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association i panel om bedrifters ansvarlige exit fra et produksjonsland. Han viste til en scene i den amerikanske mafiafilmen Goodfellas hvor Jon Pesci går inn i et rom og blir skutt i bakhodet.  

– Dette er min erfaring med exit så langt. Du vet ikke hva som vil skje. Det faller i hodet på deg og du må leve med det. Hvis du ikke kan leve med det, er du i trøbbel og dine arbeidere må leve på gaten, sa Miran Ali. 

Han pekte på utfordringen med at kjøpere bruker mellomledd som agenter, som gjør det enklere med «cut and run». Hvis kjøper har direkte kontakt med leverandør er det større sjanse for at man kan få til en balansert overgang i stedet for bråstopp. 

OECD fremmer diskusjoner og verktøy  

OECD utvikler en rekke verktøy og ressurser. Et nytt rammeverk for overvåking og evaluering av aktsomhetsvurderinger i leverandørkjedene i tekstil- og skosektoren ble presentert på forumet. OECD annonserte også at organisasjonen snart skal lansere en plattform for medlemsstatene for å kunne utveksle erfaringer og praksis med hensyn til arbeidet med ansvarlig næringsliv. OECD har en egen ressursside for tekstil- og skosektoren

Opptak av OECDs forum for tekstil- og skosektoren ligger nå ute.  

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

Les mer

European Green Deal - green decorative badge

6000 bedrifter ber EU-kommisjonen om å bevare bærekraftsrapporteringen

asian village people daily working lifestyle

Er leverandørkjedene mer ansvarlig nå enn for 25 år siden?