Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ble introdusert av EU-kommisjonen sent i 2022, og er et banebrytende lovverk som omformer hvordan selskaper over hele Europa offentliggjør sine miljømessige, sosiale og styringsmessige (ESG) resultater.

CSRD introduserer langt mer omfattende rapporteringskrav sammenlignet med forgjengeren. Selskaper må oppgi sin innvirkning på ulike ESG-beregninger, for eksempel karbonutslipp, ressursforvaltning og
biologisk mangfold.

Ønsker du tips og hjelp til arbeidet med CSRD eller dobbelt vesentlighetsanalyse? Ta en prat med oss.

Les mer om CSRD på våre gode sider om temaet.

Tidslinje for CSRD-implementering

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vil bli implementert trinnvis, noe som gir selskaper tid til å forberede seg på de nye rapporteringsstandardene:

Med andre ord, fristen har allerede gått ut for de største selskapene, og klokken tikker for hver virksomhet for å tilpasse seg CSRD-kravene. Selv om børsnoterte SMB-er ikke trenger å rapportere før i 2026, er det avgjørende at alle selskaper begynner å forberede seg nå. Organisasjoner bør starte med å vurdere sine nåværende ESG-rapporteringsevner og vurdere å ta i bruk digitale rapporteringsverktøy som CEMAsys’ programvare for å strømlinjeforme prosessen. Tidlige brukere av CSRD vil ikke bare forbli i samsvar med kravene, men også få et konkurransefortrinn på markedet.

Hvem trenger å overholde CSRD?

CSRD utvider sin rekkevidde til nesten 50 000 selskaper, bestående av store EU-firmaer og internasjonale selskaper med betydelig EU-virksomhet. Dette inkluderer selskaper som oppfyller minst to kriterier: over 250 ansatte, 40 millioner euro i omsetning eller 20 millioner euro i eiendeler.

Det utvidede omfanget betyr at selv internasjonale selskaper med datterselskaper eller filialer i EU vil være underlagt disse kravene hvis de oppfyller visse terskler. Den globale effekten av CSRD er betydelig, ettersom virksomheter som opererer i flere regioner må tilpasse seg disse nye bærekraftsstandardene, noe som bidrar til mer konsistente og sammenlignbare ESG-data over hele verden.