I politisk ustabile land kan handel med mineraler og metaller ofte knyttes til væpnede konflikter, menneskerettighetsbrudd, korrupsjon, hvitvasking av penger og miljøødeleggelser. Disse mineralene omtales gjerne som «konfliktmineraler» og gjelder særlig tinn, wolfram, tantal og gull (også kjent som 3TG). De kan også være en del av leverandørkjeder uten at det er åpenbart for forbrukeren.
Viktig med gode aktsomhetsvurderinger
Etisk handel Norge understreker viktigheten av aktsomhetsvurderinger for ansvarlige leverandørkjeder for konfliktmineraler. For å styrke ansvarlig handel og redusere risikoen for menneskerettighetsbrudd i leverandørkjeder, har Etisk handel Norge nå etablert en ressursoversikt av tematikken for våre medlemmer, med fokus på aktsomhetsvurderinger for ansvarlige leverandørkjeder for konfliktmineraler.
Etterspørselen av konfliktmineraler øker med det grønne skiftet
Aktsomhetsvurderinger er særlig viktig ettersom etterspørselen etter disse mineralene øker i takt med det grønne skiftet, gjennom produksjon av elektriske kjøretøy, solcellepaneler og andre bærekraftige løsninger. Slike vurderinger bidrar til å sikre sporbarhet og åpenhet i verdikjeden og gir virksomheter en mulighet til å engasjere seg i globale nettverk som arbeider for en ansvarlig handel med mineraler.
For medlemmer: Etisk handel Norge står klar til å bistå våre medlemmer med ressurser og kunnskap for å sikre en mer etisk og bærekraftig global handel. Gå inn på våre medlemssider og les mer om konfliktmineraler under «Utvalgte tema», hvor du også finner en ressursoversikt. Vi arrangerer webinar om konfliktmineraler for medlemmer og ikke-medlemmer i mai.