Å lete etter gullet i det som allerede finnes

Aarsland_Feb21_221
Espen Utaker 9065
Espen Utaker
Kommunikasjons- og markedsansvarlig
På Aarsland Møbelfabrikk får møblene evig liv, og skulle det bli noe avfall igjen etter produksjonen blir dette til briketter som varmer drivhus der agurker vokser seg store og fine.

Det kan høres ut som agurk-nytt, men det er en bedre nyhet enn en agurksak: Spon og flis fra møbelproduksjonen ble i tidligere tider lagret i store siloer og fraktet bort på hengere. Men det avga også et støvlag i nærområdet som ingen hadde bedt om.    

– Vi hadde hørt om et dansk firma som pakket støvet om til briketter, og solgte treavfallet sitt på denne måten, forteller fjerde generasjon Aarsland, Erik Jonas Aarsland som driver familiebedriften videre.

Ved å bruke bioenergi i stedet for fossil brensel i agurkproduksjonen sparer Aase gartneri miljøet fo r500 tonn CO2 hvert år.
Brikettene fra Aarsland bidrar til å varme opp gartneriet. Foto: Aarsland Møbelfabrikk.

Fra avfall til agurk

Løsningen ble å selge avfallet i form av briketter til et lokalt gartneri. Gartneriet som produserer i underkant av 10% av den totale norske agurkproduksjonen varmes nå opp av brikettene fra Aarsland.

– Dette er en selvfølge i produksjonen vår i dag, sier Erik Jonas Aarsland og tenker på gamle dager hvor han og farfaren saget opp avfallet til ved og kjørte rundt og delte ut til eldre folk i nabolaget.

– Selv om det er et godt minne, er dagens løsning bedre for miljøet, sier Erik Jonas Aarsland.

I 2023 ble 345 tonn avfall gjort om til briketter som gikk til oppvarming. Aarsland har levert briketter til gartneriet i nærmere 20 år.

Det aller meste Aarsland bruker i sin produksjon, som for eksempler sponplater, kommer fra norske forhandlere. Dermed er møblene både kortreiste og norskproduserte.

Alt som produseres skal få evig liv

– Aarsland Møbelfabrikk leter etter gull i det som allerede finnes, forteller Erik Jonas Aarsland.

– Vi ønsker å være en pådriver for sirkulære løsninger i den nordiske møbelbransjen ved å levere hele sirkelen: Nye møbler, reparasjon, redesign, ombruk og supplering. Å være en del av løsningen krever et hårete mål: I 2030 skal alt vi produserer ha evig liv. Det betyr at alle nye produkter fra Aarsland skal kunne repareres og ombrukes. I tillegg skal fabrikken vår være energipositiv, forteller Aarsland.

En av fire møbler som kastes er i god stand

Hvert år kaster norske selskaper over 140.000 tonn kontormøbler. Omtrent 1 av 4 møbler som kastes er i god stand. Det betyr at vi kaster en halv milliard kroner ut vinduet. Med systematisk ombruk av møbler kan vi redusere klima- og miljøavtrykket i bransjen med 90 prosent, i tillegg til å skape økonomisk vekst og arbeidsplasser. 

– For oss er det å tenke nytt vel så mye å tenke på mulighetene som bor i eksisterende produkter, avkapp og avfall, og i eksisterende produksjon. Å tenke nytt er det samme som å tenke reparasjon, gjenbruk, redesign og resirkulering.

Aarsland Møbelfabrikk sin sirkulære sirkel og startegi.

God vekst med sirkulær-økonomi

– Aarsland møbelfabrikk har opplevd god vekst de siste årene. Dette gir oss frihet til å videreutvikle produksjonen i tråd med den sirkulære strategien vår. Ombruk, reparasjon og redesign har gått fra å være et mål, til å bli en viktig del av vår felles kultur og engasjement, og vi har store ambisjoner for veien videre, sier Aarsland.

– EU sin nye handlingsplan for sirkulær økonomi setter økte krav til produktenes levetid, i tillegg til å gi europeiske forbrukere rett til tilgjengelig reparasjon. Dette er ord som klinger godt i våre ører, og som går hånd i hånd med arbeidet vårt, sier Aarsland.

Statkraft fikk redesignet sine skap til mer moderne garderobeskap hos Aarsland Møbelfabrikk.
I stedet for å kjøpe nye skap bedret dette klimaregnskapet til Statkraft med 1666 kg CO2. Foto: Aarsland Møbelfabrikk.

Tilbyr sirkulær rådgivning til kundene

Når kunder kontakter Aarsland blir de tilbudt sirkulær rådgivning. Aarsland har blant annet store kunder som Statkraft og andre offentlige etater.

– Vi setter oss ned med kunden og spør hva som kan redesignes, ombrukes, repareres eller suppleres, sier Aarsland og viser fram et stående skap med to dører som er redesignet og som nå har blitt til et liggende firedørs-skap, mer egnet for dagens kontorløsninger.

Men er det penger å tjene når alt skal redesignes og resirkuleres?

– Vi stiller spørsmål til kunden om hva som motiverer dem, redesignet i seg selv eller prisen? Et nytt skap ville vært mye billigere å kjøpe, men kundene er villige til å betale mer for et redesignet skap som er bedre for miljøet.

Godt for klimaregnskapet

For Statkraft tilsvarte redesign og ombruk av 100 kontorskap en reduksjon på 1666 kg CO2 ekvivalenter.

Klimaregnskapet viser at det nesten alltid lønner seg å få frakte brukte skap til Aarsland, redesigne dem og frakte dem tilbake til kundene rundt omkring i landet. Dette går på kundenes klimaregnskap, og det er i deres interesse å holde det regnskapet lavest mulig, sier Aarsland.  

Bedriftskultur for å dele ideer

Aarsland møbelfabrikk har rundt 30 ansatte hvor nye ideer faller lett i de felles lunsjpausene.

– Vi har prioritert kaffedrøs og felles lunsj foran teambuilding ute av huset, med den uformelle samtalen som den drivende. Slik har også ombruksstrategien vår blitt en stadig større del av fabrikkens felles kultur og engasjement. Vi jobber tverrfaglig og ideer fra ansatte støtter organisasjonen som helhet. Hos oss går det ikke an å si at det ikke går an!

– Morgendagens løsninger skapes sammen med kollegaer, leverandører, forhandlere og andre samarbeidspartnere. Og en kopp kaffi. Det er gull, det!

Hvorfor medlem i Etisk handel Norge?

Hva får en møbelfabrikk ut av medlemskapet i Etisk handel Norge?

– Gjennom medlemskapet vårt får vi systematisert arbeidet vårt på en bedre måte og får god oversikt over det vi trenger for å oppfylle åpenhetsloven og drive godt bærekraftsarbeid. Vi er glade for å få bidra til å fremme menneske- og arbeidstakerettigheter, samfunn og miljø gjennom medlemskapet vårt.

– Selv om vi har flest norske leverandører, så bruker vi etisk handel Norge sitt risikoverktøy aktivt. Vi har kartlagt vår leverandørkjede, utviklet policy for egen virksomhet og gjennomført risikoanalyser. Samtidig som vi får faglig påfyll og rådgivning gjennom kurs hos Etisk handel Norge, forteller Rita Myklebust som er bærekraftsansvarlig hos Aarsland.  

Rita Myklebust er bærekraftansvarlig for Aarsland Møbelfabrikk og er glad for at fabrikken er medlem i Etisk handel Norge.

Aarsland møbelfabrikk:

  • Fabrikken ble etablert i 1922 og drives i dag av fjerde generasjon Aarsland
  • Er en av landets ledende leverandører av kontor- og skolemøbler
  • Satser på lokal produksjon på Vigrestad på Jæren og med kortreiste norske materialer så sant det lar seg gjøre.
  • Alt som produseres skal ha evig liv i 2030
  • Aarsland møbelfabrikk har vært medlem i Etisk handel Norge siden 2023

Likte du innholdet?

Del gjerne posten med andre

230525_Siri_Norhagen-36 (002)

Det som er bra for planeten er også bra for business

Sara Seth Johnsen IMG_0051(1)

Velkommen til vår nye rådgiver Sara Seth Johnsen