Sammen for mer ansvarlig produserte cashewnøtter

Etisk handel Norges besøkte nylig Vietnams cashewnøttindustri med en næringslivsdelegasjon. Et innholdsrikt program med workshop for industrien, møter med kooperativer og jordbruksorganisasjoner, samt fabrikkbesøk. Det var stor lokal oppslutning om aktivitetene. 

Nærmere 60 personer fra den vietnamesiske cashewnøttindustrien og europeiske innkjøpere deltok på workshopen i Ho Chin Minh City, som ble høytidelig åpnet av den norske ambassadøren til Vietnam, Hilde Solbakken. Temaet var hvordan styrke bærekraft og sporbarhet i leverandørkjeden til cashewnøtter fra Vietnam. De aktive deltakerne diskuterte i grupper og ga også innspill på nødvendig støtte fra innkjøperne og fra Etisk handel Norges prosjekt.  

Prosjektleder Ole Henning Sommerfelt understreket at workshopen var viktig både for å styrke bevisstheten til industrien, reforankre prosjektet i Vietnam etter covid-pandemien, og ikke minst ha en aktiv dialog med den lokale industrien om gode løsninger. 

240 cashebønder får opplæring

Delegasjonen med deltakere fra Etisk handel Norges prosjekt – Unil, Foodman og Intersnack – fikk anledning til å delta på et todagers program etter workshopen i cashewnøtt-provinsen Binh Phuoc og Long An i Mekongdeltatet. Ambassadør Solbakken benyttet også anledningen til å delta og bidro som tilrettelegger ovenfor lokale myndigheter.  

Deltakerne fikk være til stede på opplæring av cashewbønder gjennom prosjektets ‘trainer-of trainer’-program. Ved hjelp av 20 instruktører får 240 cashewbønder opplæring i 10 moduler på gode dyrkningsteknikker, ivaretakelse av arbeidsforhold og HMS og god miljøhåndtering. I møtet med lederne for kooperativer og lokale jordbruksorganisasjoner diskuterte delagasjonen løsninger for å sikre verdikjedekobling og sporbarhet til bøndene som mottar opplæringen. Dette er også en veldig viktig del av prosjektet. Delagasjonen besøkte også cashewnøttfabrikken til Intersnack i Long An. Denne fabrikken sikrer gode forhold for arbeiderne ved å utføre hele prosesseringen fra knekking av nøttene til skrelling og pakking. 

Nærmere 60 personer fra den vietnamesiske cashewnøttindustrien og europeiske innkjøpere deltok på workshopen i Ho Chin Minh City som ble høytidelig åpnet av Temaet var hvordan styrke bærekraft og sporbarhet i leverandørkjeden til cashewnøtter fra Vietnam.

Prosjekt for norske dagligvarekjeder

Med mål om å sikre gode arbeids- og miljøforhold i leverandørkjeden til cashewnøtter startet Etisk handel Norge og medlemmer innen dagligvare sitt prosjekt i 2018 med støtte fra Norad. Prosjektet adresserer utfordringer kartlagt gjennom en aktsomhetsvurderingsstudie i den vietnamesiske leverandørkjeden av cashewnøtter, knyttet til cashewbønder og – fabrikker og sporbarhet for nøttene. For toårsperioden 2023 til 2024 mottar prosjektet støtte fra NorgesGruppens bærekraftsfond HANDLE for å oppskalere opplæring av cashebøndene og pilotere verdikjedekoblinger til bøndene som får opplæring.  

Per i dag deltar følgende medlemsbedrifter i prosjektet: Rema 1000 Norge, Unil, Coop Norge, Foodman, Orkla, og Scandza og Aldi South Group og Intersnack som eksterne selskaper. Prosjektleder Sommerfelt sier det er plass til flere i prosjektet og at jo flere som går sammen, jo større effekt kan vi oppnå. 

 

 

Nytt styre i Etisk handel Norge

På Etisk handel Norges årsmøte 27. april ble nytt styre valgt. Styret består av representanter fra næringslivet, offentlig sektor, fagforeninger og frivillige organisasjoner.

  • Styreleder: Ingvill Størksen, Coop (bildet).
  • Styremedlem: Yngvill Ofstad, Bergans.
  • Styremedlem: Jane Vogt Evensen, LO.
  • Styremedlem: Kjetil Vee Moen, Virke.
  • Styremedlem: Bjart Thorkil Pedersen, NorgesGruppen.
  • Styremedlem: Elvur Hrønn Thorsteinsdottir, Stavanger kommune.
  • Styremedlem: Vegard Krohn Neverlien, Varner.
  • Styremedlem: Andrew Preston, Norsk Folkehjelp.
  • Ansattes representant: Marthe Kielland Røssaak.

Varamedlemmer: 

  • Vivian Eide Jetvik, Coop
  • Jørgen Kaurin, Fellesforbundet
  • Kristin Bødtker Walstad, Virke
  • Ivar Aamodt, Norsk Folkehjelp
  • Anders Wiland Skumsnes, Universitetet i Oslo
  • Rita Børke, Mester Grønn. 1. vara bedrift.
  • Sandra Färdig, Elopak, 2. vara bedrift.
  • Arnt-Willy Hjelle, Fretex Miljø, 3. vara bedrift.

 

Klimaendringar gjer at grønsaker blir vanskelegare å importere, både i Storbritannia og Noreg

Flaum i Marokko og unormalt kaldt vær i Spania har ført til mangel på grønsaker som tomat, agurk, paprika og salat. Den siste tida har hyller på butikkane i Storbritannia stått tomme, der nokre butikkar har innført rasjonering på ei rekke grønsaker. I ein pressa situasjon merkar også dei norske daglegvarekjeda at det er knapt om grøda. Vil klimarisiko også kunne skape mangel i den norske daglegvarebransjen?

– Det virker som det nå i 2023 er en større modenhet, der bedrifter faktisk anser klima som en reell risiko som påvirker verdikjedene våre, og som vil gjøre det i enda større grad i fremtida. Tidligere var det sånn at hvis vi hadde utfordringer med klimarisiko på en vare, kunne vi løse problemet med å hente varen fra andre land. Det vi ser skjer nå i Storbritannia er at det ikke nødvendigvis hjelper å betale mer eller å jakte etter alternative sourcingland. Det er en reell risiko for at produsentene faktisk kan bli tomme som følge av klimaendringer, seier Bjart Pedersen, fagsjef for berekraftig handel i NorgesGruppen som er medlem i Etisk handel Norge.

Eksportproblem i Spania

Spania er den nest største produsenten av frukt og grønsaker i EU, og på toppen av lista over land Noreg importerer frukt og grønsaker frå. Samtidig er Spania eit land med høg vassrisiko, der to tredjedelar av landet står i fare for ørkenspreiing. Minst 70% av landets ferskvatn blir brukt til jordbruksindustrien.

Dei siste månadane har spanske bønder ikkje nådd sine mål for eksport til Storbritannia og andre land i Nord-Europa. Dette påverkar også leveransen av visse grønsaker til butikkhyllene i Noreg, fortel Pia Gulbrandsen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama til Dagsavisen.

– Det har vært store klimautfordringer i Spania denne sesongen. Først var det mye regn, deretter hetebølge, og i januar har det vært minusgrader. Det gjør at vi har hatt en krevende periode, med mindre tilgang på paprika og tomat enn normalt.

Bama sine lange relasjonar med leverandørar fører til at dei i større grad har blitt prioritert i denne grønsakskrisen. Med Noreg sin produksjon av agurk og cherrytomat, vil ikkje mangel på desse grønsakene bli eit langvarig problem med det første, seier Gulbrandsen. På ei anna side vil det mest sannsynleg bli høgare pris på grønsaker, forårsaka av klimaendringar. Til dømes er spansk agurk normalt mykje billigare enn norskprodusert agurk på vinteren. I butikkane har vi den siste tida sett det motsette, der norsk agurk har vore billigare enn den spanske.

CABINDA/ANGOLA - 09JUN2010 - African farmer to watering plantation.

Situasjonen i Marokko er ikkje betre

I følgje grønsaksimportørar i Storbritannia, har grønsaksproduksjon i Marokko blitt svekka av flaum, tung nedbør, kalde temperaturar og innstilte ferjer. Problema byrja i januar, då unormalt kalde netter og mangel på sollys forseinka tomatmodninga. På toppen av dette kom  ferjekanselleringar på grunn av dårleg vær, samt flaum i Souss-dalen nær Agadir, landets kjerne for tomatproduksjon. Commercial manager Ed Bowers i ferskvarebedrifta Burbank Produce fortel til Fresh Produce Journal om usikkerheita som oppstår når klimaendringar påverkar produksjonen. Han seier følgande:

– It’s like boom or bust. You go from having too much product three months ago to having not enough and huge demand. Now you can’t get hold of the product for love nor money.

Som vi har sett påverkar klimaendringane vêrmønster og nedbørsmønster, som videre kan føre til auka sårbarheit i forsyningskjeder vi er vane med å handle frå. I tida framover vil derfor innkjøpspraksis og gode relasjonar til leverandørar visa seg å vera avgjerande for daglegvarebransjen – og for vår tilgang på frukt og grønsaker i butikkhyllane.

Kjelder:

https://www.fruitnet.com/fresh-produce-journal/major-tomato-shortages-as-morocco-faces-perfect-storm/248359.article

https://www.nytimes.com/2023/03/01/business/uk-fruits-vegetables-shortage.html

https://www.dagsavisen.no/nyheter/2023/02/27/faerre-gronnsaker-i-butikkhyllene-det-har-vaert-store-klimautfordringer/

https://www.dw.com/en/water-scarcity-eu-countries-forced-to-restrict-drinking-water-access/a-62363819