Arbeiderrepresentasjon i kinesiske leverandørkjeder

Det finnes ikke fagforeningsfrihet i Kina. Hvordan kan man allikevel fremme arbeidernes stemme? Finnes det et handlingsrom for forbedring, eller trekker bedrifter seg ut av kinesiske leverandørkjeder?

Kun for medlemmer

Om 9 måneder
1. november
13:00
- 15:00

Hvor

Hausmannsgate 19

Språk

Norsk

Pris

Arrangementet er gratis og kun for medlemmer

Bidragsytere

Kaja Elise Gresko
Kaja Elise Gresko
Seniorrådgiver
Cathrine Berg-Nielsen 240x240 DSC_7326
Cathrine Berg-Nielsen
Seniorrådgiver
Malin_Oud_
Malin Oud
Director of the Stockholm Office and China Programme, Raoul Wallenberg Institute

Agenda for medlemssmøte:

  • Etisk handel Norge vil presentere sin generelle veiledning på arbeiderrepresentasjon og hvilke ressurser vi har tilgjengelig.
  • Malin Oud, direktør for Stockholm-kontoret og Kina-programmet på Raoul Wallenberg Institute, deltar digitalt og holder et innlegg for oss om situasjonen i Kina og hvordan norske bedrifter som handler med Kina kan styrke arbeidernes stemme gjennom representasjon.
  • Spørsmål og svar med Malin Oud
  • Rundbordsdiskusjon: Veien videre, hvordan styrker vi arbeiderrepresentasjon i kinesiske leverandørkjeder? Medlemmer deler sine erfaringer og utfordringer

 

Fri fagorganisering er et viktig fundament i arbeidet med ansvarlig forretningspraksis, og kan bidra til forbedringer innen flere områder, som kollektive forhandlinger, anstendig betaling, levelønn, overtid, HMS og diskriminering. I Etisk handel Norges prinsipperklæring forplikter alle medlemmer seg til: 

 

Dersom retten til fri organisering og/eller kollektive forhandlinger er begrenset ved lov, skal arbeidsgiveren legge til rette for, og ikke hindre alternative mekanismer for fri og uavhengig organisering og forhandling. 

 

Hvordan kan man oppfylle denne forpliktelsen i praksis når man handler med Kina?  

 

Målgruppe 

Medlemsbedrifter som handler med Kina. Dette er et medlemsforum som er rettet mot de som ønsker å forbedre og fremme demokratisk valgt arbeiderrepresentasjon på kinesiske fabrikker.

Transport 

Våre lokaler i Hausmanns gate 19 ligger sentralt til i Oslo, og vi oppfordrer alle deltakere til å benytte seg av kollektivtransport til arrangementet. Kontoret er 10 minutters gange fra Oslo Sentralstasjon, og nærmeste kollektivstopp er Nybrua (trikk), Jakob Kirke (buss), Hausmanns Bru (buss/trikk) og Grønland (t-bane).