Både nasjonalt og internasjonalt har det over tid utviklet seg stadig økende oppmerksomhet om næringslivets samfunnsansvar, herunder respekt for menneskerettighetene. Åpenhetsloven er en del av en slik utvikling, og innebærer norsk lovregulering av internasjonale retningslinjer om næringslivets menneskerettighetsansvar.
Historikk
Loven viser uttrykkelig til OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Disse ble først vedtatt i 1976, men ble i 2011 revidert i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP), som ble vedtatt dette året. Disse internasjonale prinsippene er rettslig sett ikke bindende, men i flere land (herunder Frankrike og Storbritannia) ble det i de etterfølgende årene gitt nasjonal lovgivning som bygget på prinsippene og innebar rettslige forpliktelser for berørte virksomheter. I Norge begynte lovgivningsprosessen med to anmodningsvedtak fra Stortinget til regjeringen i 2016 og 2017, som førte til at regjeringen den 1. juni 2018 oppnevnte Etikkinformasjonsutvalget, hvor også leder i Etisk handel Norge, Heidi Furustøl, satt. Dette utvalget avga sin rapport om Åpenhet om leverandørkjeder den 28. november 2019, hvor det ble foreslått en åpenhetslov. Dette lovforslaget ble fulgt opp av Barne- og familiedepartementet i Prop. 150 L (2020–2021), som er lovens viktigste forarbeider.
Trenger du hjelp til åpenhetsloven? Ta kontakt med oss for en uformell samtale.
OECDs retningslinjer
OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper pålegger hver stat å opprette en ikke-rettslig klageordning som kan behandle enkeltsaker om etterlevelse av retningslinjene. I Norge er dette gjort gjennom Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, som per november 2023 ledes av lagdommer Frode Elgesem. Kontaktpunktet har ingen formell rolle etter åpenhetsloven, men lovens henvisning til OECDs retningslinjer innebærer at Kontaktpunktets praksis også vil ha innvirkning på tolkningen av loven. I Kontaktpunktets mandat heter det at «ved tvil om praktiseringen av retningslinjene med betydning for åpenhetsloven og tilsynet, skal Kontaktpunktet avklare med norske myndigheter».