The Cerro Rico hillside and ore silver on the hand in the background of the mining conglomerate

Arbeiderrepresentasjon – viktig i kampen mot barnearbeid

Satyarthi var nylig i Washington for nok en gang å minne verden om barnearbeid globalt. Han la tydelig vekt på fagforeningenes rolle, og ikke minst kraft, i kampen mot barnearbeid.

– For å kunne realisere og oppfylle FNs bærekraftsmål om å beskytte barns rettigheter, er fagforeninger og arbeiderrepresentasjon helt sentralt, sier Satyarthi i et intervju til nettstedet Solidarity Center.

Den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi har jobbet for barns rettigheter siden tidlig på 80-tallet. Han er president i Global Campaign for Education i hjemlandet India, og hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan, er en del av det lokale ressursnettverket Local Resources Network(LRN), og en av IEH sine samarbeidspartnere i India.

Sterke fagforeninger kan bidra

–  Verden vokser i rekordfart, men til tross for alle mulige teknologiske framskritt og stor global rikdom, er vi ikke i stand til å beskytte våre barns frihet. I dag er 168 millioner barn i arbeid. 5,5 millioner av disse barna er slaver. Sterke fagforeninger kan bidra til anstendige arbeidsforhold for foreldrene, og på den måten beskytte barna, sier Nobelprisvinneren.

Sentral i viktig ILO-konvensjon

Kailash Satyarthi besøkte Norge allerede i 1997. Det var starten på et prosjekt hvor han samarbeidet med LO, en av IEHs stiftere, om utbyggingen av det første jentekollektivet for tidligere barnearbeidere. Kailash Satyarthi var også sentral i 1999 da den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO vedtok Konvensjon nr. 182 om forbud mot – og umiddelbare tiltak for å avskaffe de verste former for barnearbeid.

Organisasjonen han leder har befridd tusenvis av barn fra forskjellige former for tvangs- og arbeidsslaveri. Organisasjon Bachpan Bachao Andolan og Kailash Satyarthi har også sørget for at over 85.000 tidligere barnearbeidere får gå på skole og er blitt rehabilitert tilbake til samfunnet. Kailash Satyarthi har også etablert «Goodweave» – en anerkjent sertifsering på barnearbeid.  «Goodweave» er et fullverdig medlem av ISEAL – en sertifiseringsordning hvor blant annet Fairtrade, UTZ, og Rainforest Alliance er med.

Antall barn i arbeid har gått ned med en tredjedel de siste femten årene – men interessen for tema har dalt. Nå mener Satyarthi vi må se på sammenhengen og hva som faktisk må til. For når arbeiderne ekskluderes fra grunnleggende arbeidstakerrettigheter som retten til fagorganisering, kollektive forhandlinger og streikerett, vil risikoen for barnearbeid øke.

Viktig stemme

Mens 168 millioner barn jobber globalt, er 200 millioner voksne arbeidsledige.

– Det er tydeligvis ikke mangel på arbeidsplasser. Nettopp derfor er fagforeninger og arbeiderrepresentasjon viktige faktorer for å sikre og å organisere lovlig og anstendige arbeidsplasser for voksne arbeidere. Det finnes ingen enkle løsninger, men vi vet av erfaring at med fagforeningens styrke når vi de mange som er uten stemme i det ulovlige arbeidsmarkedet. Sikrer vi voksne arbeidstakere grunnleggende arbeidstakerrettigheter vil vi sakte, men sikkert også beskytte barna, sier Kailash Satyarthi

Du kan lese hele intervjuet med Kailash Satyarthi her

Medlemskap

Medlemmer i Etisk handel Norge får tilgang til rådgivning, verktøy og ressurser som hjelper deg med utfordringer knyttet til etisk handel