Globale fagforeninger og internasjonale merkevarer har blitt enige om en forlengelse av Accord-avtalen med tre måneder, fram til 31. august, for å gi mer tid til å fremforhandle en ny avtale.
Avtalen har sørget for å ansvarliggjøre de internasjonale klesmerkene for arbeidsforholdene i tekstilfabrikkene i Bangladesh. Accord-avtalen utløp 1. juni uten at det forelå en ny avtale som kan sikre det gode arbeidet som er gjort siden Rana Plaza-katastrofen i 2013. Nå har imidlertid merkevarene og fagforeningene i Bangladesh blitt enige om å forlenge dagens avtale med 3 måneder, skriver Industri All.
Avtalen førte til tryggere arbeidsplasser
– Accorden har vært et enestående eksempel på implementering av UNGP og en juridiske bindende avtale som har gitt arbeiderne mer trygge arbeidsplasser og muligheter til å si fra om dårlig HMS, sier leder i Etisk handel Norge, Heidi Furustøl. Hun anbefaler sine medlemmer om å slutte opp om en videreføring av Accord når eller hvis den kommer på plass.
150 kleskjeder signerte etter kollaps
Accord-avtalen kom i gang etter Rana Plaza-ulykken i 2013, hvor 1100 døde tekstilarbeidere som opphold seg i fabrikken døde, og 2500 ble skadet da den 8. etasjes bygningen Rana Plaza kollapset. Ulykken bidro til en kraftig bevisstgjøring rundt arbeidsforholdene i tekstilfabrikkene i Bangladesh, og satte søkelyset på tekstilarbeidernes hverdag. Etter kollapsen signerte 150 kleskjeder en avtale om sikkerhet og brannvern i fabrikkene. Ved signering av Bangladesh-avtalen aksepterte merkevarer og forhandlere en rekke bestemmelser, som for eksempel uavhengige inspeksjoner og at arbeidernes stemme ble hørt.
Internasjonale klesmerker vil forhandle fram ny avtale
De siste månedene har globale klesmerker insistert på en ny avtale, som kritikere mener forkaster nøkkelelementene som har ført til Accords suksess som har gjort klesfabrikker i Bangladesh tryggere for arbeiderne, skriver UNI Global Union.
Med henvisning til at de internasjonale klesmerkene nå nekter å undertegne en ny bindende avtale, vil globale fagforeninger avslutte deltakelsen i RMG Sustainability Council 1. juni.
Fagforeningene truer med å trekke seg
De globale fagforeningene UNI og IndustriALL, vil ikke godta at den nåværemde avtalen, som betegnes som «den ekstremt effektive Accord-modellen», skal byttes ut med et alternativt forslag fra de internasjonale kleskjedene. UNI og IndustriALL, er et globalt fagforbund som samler nasjonale og regionale fagforbund og er tilknyttet 900 fagforeninger i 140 land som representerer 20 millioner arbeidere.
Siden 2013 har Accord-modellen overvåket 2000 fabrikker og trent opp over 2 millioner arbeidere i HMS-arbeid. Over 1200 fabrikker har enda ikke fått implementert alle tiltakene, skriver UNI Global Union.