– Både USA og Brasil er land som ikke har hatt en lavere poengsum på syv år, sier generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark.
Antikorrupsjonsarbeid er en selvsagt del av IEHs arbeid med å fremme ansvarlige leverandørkjeder der arbeider-, menneskerettigheter og miljø ivaretas, og i fjor høst trappet vi opp samarbeidet med norske Transparency International (TI).
Hva bør norske virksomheter gjøre for å minimere risikoen for korrupsjon ved handel i risikoområder?
– Det viktigste norske virksomheter kan gjøre, er å forberede seg godt. Man bør sette seg inn i hvilke korrupsjonsutfordringer det aktuelle landet har (landrisiko), og ha et godt utviklet antikorrupsjonsprogram. Vi vet også at mange virksomheter har svært god nytte av dilemmatrening for å stå bedre rustet til å avverge, avdekke og håndtere korrupsjonsdutfordringer, sier Guro Slettemark.
Verktøy for næringslivet
Hun viser til verktøy for næringslivet utviklet av Transparency International Norge, og trekker spesielt frem antikorrupsjonshåndboken Beskytt din virksomhet! og Dilemmasamling, med reelle og erfaringsbaserte dilemmaer.
– Jeg vil også vektlegge erfaringsdeling – at man lærer av andre virksomheter som har erfaring fra samme område. Norske virksomheter må ta mål av seg til å være en del av løsningen og ikke en del av problemet, avslutter Slettemark.
Danmark på topp
Ifølge TIs korrupsjonsindeks for 2018 er Danmark best i klassen med 88 poeng. New Zealand ligger hakk i hæl med 87 poeng. Deretter følger Finland, Singapore, Sverige og Sveits, alle med 85 poeng. Norge havner på en 6. plass.
USA mister fire poeng og får nå 71 poeng av 100 mulige. Landet faller dermed utenfor topp 20-listen for første gang siden 2011. Brasil, som er et viktig land for norsk næringsliv, får 35 poeng, et fall på to poeng fra 2017 til i fjor. Det er landets laveste poengsum på syv år.
Somalia havner med 10 poeng på 180. plass og er nok en gang landet som gjør det dårligst i verden, under Jemen, Sør-Sudan og Syria. Kriserammede Venezuela får 18 poeng, nok til en 168. plass.
Rødt i Asia
Over to tredjedeler av de 176 landene i årets korrupsjonsindeks fra Transparency International opplever en større grad av korrupsjon.
Asia er Norges nest viktigste handelsområde etter Europa. Kontinentet har mange mørkerøde områder, i likhet med Afrika og Sør-Amerika.
Indeksen består av informasjon innhentet fra 13 undersøkelser og ekspertvurderinger, blant dem Verdensbanken og Verdens økonomiske forum.
I løpet av høsten tilbyr IEH i samarbeid med Transparency International nye kurs mot korrupsjon i leverandørkjeden og i egen innkjøpsprosess, rettet mot offentlig sektor og mot næringslivet.
Det er planlagt praktisk rettede kurs, der deltakerne får en innføring i verktøy for å håndtere korrupsjonsrisiko hos leverandør og i egen virksomhet, og metodikk for å utvikle antikorrupsjonsprogrammer.