Login

Nettverk

Bangladesh
Åpent for alle
19. februar
10:00
- 11:15
Om 1 uke
Ethical Trade Norway together with their sister-organisations in UK and Bangladesh participate at the OECD Forum on Due Diligence in the Garment and Footwear Sector 2024 21-22 February.
Lov, grønne anskaffelser, EU grønne deal
Åpent for alle
30. april
12:00
- 15:00
Om 2 måneder
I denne workshopen lærer du mer om hva en dobbel vesentlighetsanalyse er og hvordan den praktisk kan gjennomføres.
Lov, grønne anskaffelser, EU grønne deal
Åpent for alle
5. mars
10:00
- 11:00
Om 5 dager
Blir din virksomhet omfattet av det nye direktivet for bærekraftsrapportering (CSRD)? På dette webinaret vil du få en oversikt over hva det innebærer for din virksomhet og hvordan du kan forberede deg til rapportering.
last inn flere

Samarbeidspartner

Her finner du våre prosjekter hvor vi samarbeider med våre internasjonale partnere, samt Bærekraft 17.

Etisk handel-konferansen 2023 arrangeres 27. april på Ingensteds  i Oslo sentrum.

Fra kl. 11 er det lunsj og mingling, før programmet begynner kl 11.45.

På scenen står blant andre Nazma Akter, tidligere barnearbeider og nå fagforeningsleder i Bangladesh. Hun har kjempet for arbeidstakerrettigheter i over 30 år, og spilte en sentral rolle i etterspillet av Rana Plaza-tragedien i 2013. Mange mente katastrofen var et symptom på tekstilbransjens race to the bottom – der internasjonale merker prioriterte egen profitt fremfor sikre og trygge arbeidsforhold i sine leverandørkjeder. Ulykken økte presset fra sivilsamfunnet og etter hvert nasjonale myndigheter, på internasjonale virksomheter om å ta større ansvar for sine leverandørkjeder. 10 år senere har vi i Norge fått åpenhetsloven, og omfattende lovverk står på trappene i EU. I tillegg til økende krav fra forbrukere og medier – vil vi nå se et race to the top for ansvarlig næringsliv? Eller blir det business as usual?

Vi får også høre fra politisk ledelse, Forbrukertilsynet og representanter for både næringslivet, offentlig sektor og organisasjoner. I tillegg kårer vi vinneren av Etisk handel-prisen 2023! Meld deg på Norges største møtearena for ansvarlig næringsliv hvor du kan nettverke, få faglig innhold og bli oppdatert på aktuelle temaer som åpenhetsloven, ansvarlige leverandørkjeder, handel med Kina og mye annet.

Påmelding finner du nederst på siden, og program for konferansen vil oppdateres fortløpende.

Fra klokken 16.00 er det årsmøte for medlemmer, med egen påmelding her.
Etter årsmøtet møtes vi til After Work og sosial mingling kl. 17.30, rett ved siden av Ingensteds, på baren Bortenfor, i Brenneriveien 7.

Vi får blant annet høre mer om:

10 år siden Rana Plaza katastrofen - har arbeiderne fått det bedre?

24. april 2013 døde 1134 tekstilarbeidere da  den 8. etasjer høye bygningen kollapset. Fem tekstil-fabrikker som produserte klær for internasjonale merker lå i bygningen. Hva har skjedd siden den gang? Forandret katastrofen tekstilindustrien? Uten Rana Plaza er det heller ikke sikkert at åpenhetsloven hadde sett dagens lys, men vil åpenhetsloven føre til bedre forhold i globale leverandørkjeden?

"Alle" leverandørkjeder fører til Xinjiang. Hva gjør vi med det?

Kina har nå 77 prosent av den globale kapasiteten for produksjon av batterier og har sikret seg tilgang til hele verdikjeden for kritiske mineraler. Mange av delene som ender opp i våre biler eller solcellepaneler har blitt produsert i Xinjiang, der industrien er nært knyttet til tvangsarbeid utført av uighurer og drevet av fossilt brensel. Er vi avhengige av kull og menneskerettighetsbrudd for å få til det grønne skiftet? Og hvordan skal man egentlig gjøre aktsomhetsvurderinger i kinesiske leverandørkjeder? 

Hva er en god redegjørelse til åpenhetsloven?

Innen 30. juni skal ca. 9000 virksomheter ha levert sin første redegjørelse til åpenhetsloven. Men hva er egentlig en god redegjørelse? Forbrukertilsynet forteller hva de forventer og medlemmer i Etisk handel Norge deler sine erfaringer. Gjennom dagen vil vi se flere gode eksempler på hvordan de lovpålagte aktsomhetsvurderingene kan gjennomføres i praksis.

Pris:

Medlemmer: 700,-
Ikke-medlemmer: 1300,- 

To for tre-tilbud (ved påmelding innen 14. april):
Medlemmer 1400,- | Ikke-medlemmer 2600,-

Studentpris: 300,- 

Lunsj inklusiv i alle prisene.

Påmeldingen er bindende. Ved avmelding 5 virkedager eller senere før konferansen, eller ved no-show, må hele deltakeravgiften betales.  

Grønn konferanse 

Etisk handel Norge er sertifisert Miljøfyrtårn og følger kriteriesett for Grønne Konferanser. Det innebærer
at vi har fokus på miljøtiltak i planlegging og gjennomføring av konferansen. 

Servering: 

All servering på konferansen vil være vegetar. Eventuelle allergier eller andre hensyn kan opplyses om i påmeldingsskjemaet. 

Transport: 

Ingensteds ligger i Brenneriveien 9, ca. 20 minutters gange fra Oslo Sentralstasjon. Vi oppfordrer deltakere til å benytte seg av kollektivtransport.
Ta buss 34 (Tåsen) eller 54 (Kjelsås) fra Jernbanetorget til Møllerveien. Derfra er det ca. 3 minutters gange til Ingensteds.  

Kristian Bjune Sveen har vært langrennstrener i Kina i 5 år og trente løpere i det kinesiske landslaget fram til OL. Mottoet var fra "Zero til Hero", fra å lære kinesiske løpere fra å gå på ski, til å kjempe om topp-plasseringer i OL. Kristian er den nordmannen som har bodd lengst i Xinjiang-provinsen og har inngående kjennskap til den kinesiske kulturen.
Thina Margrethe Saltvedt jobber som Sjefanalytiker i avdelingen for Bærekraftig Finans, leder den regjerings-oppnevnte ekspertgruppen for klimavennlige investeringer og er styremedlem i miljøorganisasjonen ZERO. Før dette jobbet hun i tolv år som sjefanalytiker for makro/olje i Nordea Markets. Thina har en Doctor of Philosophy (Ph.D) grad i Economics fra University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST), Storbritannia.
Johanne Kjuus har vært leder for Bærekraft i Orkla Foods Norge siden august 2017. Hun har tidligere erfaring fra Hovedorganisasjonen Virke og forskningsinstituttet NIBIO, og har hele sin yrkeskarriere jobbet med problemstillinger knyttet til mat og landbruk og bærekraftige matsystemer.
Bente Øverli er jurist og leder av tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet. Bente har lederansvaret for tilsynsavdelingen som i dag har fem seksjonssjefer som deler fagansvaret for ulike markeder og problemstillinger, eksempelvis markedsføring og vilkår som følge av digitalisering og tilsyn med klima og miljøpåstander. Tilsynet med åpenhetsloven ligger i en av disse seksjonene.

Bli med på bærekraftsreisen

Etisk handel Norge hjelper deg og din bedrift på veien mot en mer bærekraftig bedrift. Vi rådgir 170 medlemmer med til sammen 8 millioner arbeidere i sine leverandørkjeder, med en samlet omsetning på 350 milliarder kroner.

Sofie Nordstrom er en av grunnleggerne av Quizrr, en uavhengig digital læringsplattform med fokus på bærekraft og målbarhet. Quizrr ble etablert i 2013, og jobber med selskaper og organisasjoner for å påvirke sosiale forhold i virksomhetene selv og deres forretningsforbindelser. Sofie har 20 års erfaring fra arbeid med bedrifters samfunnsansvar og aktsomhetsvurderinger for menneskerettigheter, og har jobbet tett med selskaper, organisasjoner og leverandørkjeder for å pushe ESG-agendaen.
Gina Wang er opprinnelig fra Beijing, Kina, og har jobbet som sustainability programme manager med leverandørfokus hos Quizrr de siste 5 årene. Hun er ekspert på multi-kulturell kommunikasjon, forretningsutvikling og digital læring, og har hjulpet selskaper i en rekke sektorer i Asia med å implementere Quizzrs løsninger i sine leverandørkjeder.
Marthe Kielland Røssaak er rådgiver i Etisk handel Norge. Hun har juridisk bakgrunn, med en dobbel bachelorgrad i juss og politikk fra England og en mastergrad i folkerett fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet med menneskerettigheter ved Norges faste delegasjon til FN i Genève og hos et advokatfirma i London. Marthe sitter også i den internasjonale juristkommisjonens fagutvalg for næringslivets menneskerettighetsansvar.
Maria Hammer Hardie jobber som fagsjef bærekraftig leverandørkjede i Unil. Maria har i sin stilling blant annet jobbet med implementeringen av rammeverk for aktsomhetsvurderinger i Unil og har solid kunnskap innenfor bærekraftig utvikling, bærekraftig forretningsutvikling, miljø og menneskerettigheter.
Heidi Furustøl er daglig leder i Etisk handel Norge. Heidi har lang ledererfaring fra frivillig sektor, erfaring fra internasjonale organisasjoner, justisdepartementet og utlendingsdirektoratet. Hun er utdannet statsviter med mastergrad fra London School of Economics. Hun var medlem av det regjeringsoppnevnte Etikkinformasjonsutvalget som skrev lovforslaget til åpenhetsloven
Ingvill Størksen er direktør for politikk og myndighetskontakt i Coop Norge. Hun er også styreleder i Etisk handel Norge. I sju år var hun direktør for dagligvare i Virke. Ingvill er konferansens konfransier.
Ida Kristine Moe er kommunikasjonssjef i Stormberg. Stormberg har i mange år handlet fra fabrikker i Kina, og har erfart både utfordringer, men også hvordan kulturelle koder kan knekkes og handelen med Kina kan gjøres på en god måte.
Dag Strømsnes er Divisjonsdirektør i divisjon for offentlige anskaffelser, DFØ siden 2008. Avdelingen dekker alle typer anskaffelser, som for eksempel varer, tjenester, IT, militærutstyr, bygg-og anlegg og infrastruktur, og har som mål å bedre kvaliteten på offentlige anskaffelser i Norge. Avdelingen har 70 ansatte. Dag er også styreleder i OECDs Working Party of the leading public procurement practitioners Board. Før han ble divisjonsdirektør, var han direktør I PwC. Han jobbet som konsulent innenfor anskaffelser i 8 år.
Jan Knoph er administrerende direktør i OneMed AS. Tidligere også adm. direktør i OneMed Finland OY og OneMed Danmark A/S. Knoph er spesielt opptatt av bærekraft, sirkulærøkonomi og etisk handel.