Kontakt oss

Etisk handel-konferansen 2023:
The Race to the Top?

Etisk handel-konferansen 2023 arrangeres 27. april på Ingensteds  i Oslo sentrum.

Fra kl. 11 er det lunsj og mingling, før programmet begynner kl. 11.45.

I år er det ti år siden Rana Plaza kollapset i Bangladesh, der over 1100 mennesker mistet livet, 2500 ble alvorlig skadet, og tusenvis mistet sine familiemedlemmer og eneste inntektskilde. Mange mente katastrofen var et symptom på tekstilbransjens race to the bottom – der internasjonale merker prioriterte egen profitt fremfor sikre og trygge arbeidsforhold i sine leverandørkjeder. Ulykken økte presset fra sivilsamfunnet og etter hvert også nasjonale myndigheter, på internasjonale virksomheter om å ta større ansvar for sine leverandørkjeder. 10 år senere har vi i Norge fått åpenhetsloven, og omfattende lovverk står på trappene i EU. I tillegg til økende krav fra forbrukere og medier – vil vi nå se et race to the top for ansvarlig næringsliv? Eller blir det business as usual?

Via video deltar tidligere barnearbeider og nå fagforeningsleder i Bangladesh, Nazma Akter, som spilte en sentral rolle i etterspillet av Rana-Plaza tragedien i 2013. Vi får også høre fra politisk ledelse, Forbrukertilsynet og representanter for både næringslivet, offentlig sektor og sivilsamfunnsorganisasjoner. I tillegg kårer vi vinneren av Etisk handel-prisen 2023! Meld deg på Norges største møtearena for ansvarlig næringsliv hvor du kan nettverke, få faglig innhold og bli oppdatert på aktuelle temaer som åpenhetsloven, ansvarlige leverandørkjeder, handel med Kina og mye annet.

Påmelding finner du nederst på siden, og program for konferansen vil oppdateres fortløpende.

Fra klokken 16.00 er det årsmøte for medlemmer, med egen påmelding her.
Etter årsmøtet møtes vi til After Work og sosial mingling kl. 17.30, rett ved siden av Ingensteds, på baren Bortenfor, i Brenneriveien 7.


Program

10 år siden Rana Plaza-katastrofen - har arbeiderne fått det bedre?

12.00 – 13.00 

24. april 2013 døde 1134 tekstilarbeidere da den 8. etasjer høye bygningen kollapset. Fem tekstil-fabrikker som produserte klær for internasjonale merker lå i bygningen. Hva har skjedd siden den gang? Forandret katastrofen tekstilindustrien? Uten Rana Plaza er det heller ikke sikkert at åpenhetsloven hadde sett dagens lys, men vil åpenhetsloven føre til bedre forhold i globale leverandørkjeden?

Med: Nazma Akter (Awaj Foundation), Anne Marit Bjørnflaten (NFD), Kjersti Hobøl (Nille), Johnny Ottesen (Voice), Anja Bakken Riise (Framtiden i Våre Hender),  Runar Hollevik (Norgesgruppen), Heidi Furustøl (Etisk handel Norge), +++ 

EHN TALK: Hvorfor bør norske virksomheter tenke på vannrisikoen i sine leverandørkjeder? Med seniorrådgiver i Etisk handel Norge, Jonas Holmquist.

"Alle" leverandørkjeder fører til Xinjiang. Hva gjør vi med det?

13.20 – 14.30 

Kina har nå 77 prosent av den globale kapasiteten for produksjon av batterier og har sikret seg tilgang til hele verdikjeden for kritiske mineraler. Mange av delene som ender opp i våre biler eller solcellepaneler har blitt produsert i Xinjiang, der industrien er nært knyttet til tvangsarbeid utført av uighurer og drevet av fossilt brensel. Er vi avhengige av kull og menneskerettighetsbrudd for å få til det grønne skiftet? Og hvordan skal man egentlig gjøre aktsomhetsvurderinger i kinesiske leverandørkjeder? 

Med:  Malin Oud (Raol Wallenberger Institute), Ola Elvestuen (V), Rasmus Hansson (MdG), Tage Pettersen (H), Maja Busch Sevaldsen (Solenergiklyngen), +++

EHN TALK: Åpenhet i leverandørkjeder – hva er digitale produktpass, og hvordan kan det bidra til mer ansvarlig næringsliv? Med NF&TA og Holzweiler.

Hva er en god redegjørelse til åpenhetsloven?

14.50 – 15.45

Innen 30. juni skal ca. 9000 virksomheter ha levert sin første redegjørelse til åpenhetsloven. Men hva er egentlig en god redegjørelse? Forbrukertilsynet forteller hva de forventer og det blir mulighet til å stille spørsmål fra salen. Vi vil også vi få høre mer om hvordan Oslo kommune jobber med aktsomhetsvurderinger for å redusere risiko for menneskerettighetsbrudd, og få se flere eksempler på god praksis fra Etisk handel Norges medlemmer. Konferansen avsluttes med utdeling Etisk handel-prisen 2023!   

Med: Bente Øverli (Forbrukertilsynet), Stine Foss (Oslo kommune), Marthe Kielland Røssaak (Etisk handel Norge), +++

Pris

Medlemmer: 700,-

ikke-medlemmer: 1300,-

To for tre-tilbud (ved påmelding innen 14. april):
Medlemmer 1400,- | Ikke-medlemmer 2600,-

Studentpris: 300,- 

Konferansen er nå fulltegnet, og det er dessverre ikke lenger mulig å melde seg på. 

Bruk skjemaet under for å registrere deg på venteliste. Du vil da bli kontaktet når/hvis det blir ledige plasser.

Innledere
(hold musepeker over bildet for mer informasjon)

Runar Hollevik

Runar Hollevik er konsernsjef i NorgesGruppen, dagligvarehuset som blant annet består av dagligvarekjeder som KIWI, MENY, SPAR og Joker, grossisten ASKO og flere selskaper innen servering og servicehandel. NorgesGruppen har lenge jobbet strategisk med bærekraft, og har ambisjon om å være klimanøytral i egen drift innen 2030, tilby en sunnere og grønnere handlekurv for kundene og å bidra til en bærekraftig verdikjede fra jord og fjord til bord.

Johnny Ottesen

Johnny er administrerende direktør i Voice Norge AS. Han er utdannet Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og har erfaring fra blant annet Carlsberg Group, Implement Consulting Group og Orkla Foods.

 

Anja Bakken Riise

Anja er leder i Framtiden i våre hender. Anja har studert utviklingsstudier og tidligere jobbet som leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og vært byrådssekretær for Oslos miljøbyråd.

Ingvild Størksen

Størksen er direktør for politikk og myndighetskontakt i Coop Norge, er styreleder i Etisk handel Norge sitt styre og skal lede konferansen. Størksen var tidligere direktør for Virke Dagligvare. Størksen er Cand. Polit, i sammenlignende politikk fra Universitet i Bergen.

Heidi Furustøl

Heidi Furustøl er daglig leder i Etisk handel Norge.  Furustøl satt i Etikkinformasjonsutvalget som skrev lovutkastet til åpenhetsloven. Furustøl er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen og fra London School of Economics and Political Science (LSE) med etterutdanning i arbeidsrett og bedriftsøkonomi.

Maja Busch Sevaldsen

Sevaldsen er EU Advisor i Solenergiklyngen som består av over hundre partnere og representerer over 2000 ansatte innenfor solenergi og energisystemer. Hun har mastergrad fra NTNU og har studert Europastudier ved flere universiteter i England.

Anne Marit Bjørnflaten

Anne Marit Bjørnflaten (Ap) er statssekretær for næringsminister Jan Christian Vestre i nærings- og fikseridepartementet. Hun var innvalgt på Stortinget fra Troms fra 2005 til 2013, og var leder for Stortingets justiskomité fra 2005 til 2009. Hun er utdannet i historie og statsvitenskap og var kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten fra 2013 – 2021.

Tage Pettersen

Tage Pettersen har lang fartstid fra Forsvaret og har vært ordfører i Moss. Han er også president i Norges Ishockeyforbund og er stortingsrepresentant for Høyre. Han var saksordfører for åpenhetsloven da den ble vedtatt i Stortinget, og har vært en tydelig stemme for at næringslivet må vise åpenhet.(LinkedIn-profil)

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson sitter i Næringskomiteen for MdG på Stortinget, og var partiets første stortingsrepresentant. Som politker har han har engasjert seg i menneskerettighetsspørsmål rundt uiguerne i Xinjiang-provinsen. I 12 år var han leder for WWF, han har vært daglig leder for Handelens Miljøfond og Ciens Forskningsenter. (LinkdIn-profil)

 

Ola Elvestuen

Stortingspolitiker Ola Elvestuen er en av de som går hardest ut mot Kinas brudd på menneskerettigheter og forfølgelse av minoriteter. Elvestuen har snart 10 år bak seg på Stortinget og sitter nå i Energi og Miljø-komiteen. (stortinget.no)

Malin Oud

Malin Oud leder Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law i Stockholm, der hun også leder instituttets Kina-program. Hun har mer enn 20 års erfaring på feltet menneskerettigheter og bærekraftig utvikling, og snakker flytende mandarin. decodingchina.eu.  

Marte Kielland Røssaak

Seniorrådgiver Etisk handel Norge.

Jonas Ådnøy Holmqvist

Seniorrådgiver Etisk handel Norge

Espen Utaker

Kommunikasjonsansvarlig Etisk handel Norge.

Grønn konferanse 

Etisk handel Norge er sertifisert Miljøfyrtårn og følger kriteriesett for Grønne Konferanser. Det innebærer
at vi har fokus på miljøtiltak i planlegging og gjennomføring av konferansen. 

Servering: 

All servering på konferansen vil være vegetar. Eventuelle allergier eller andre hensyn kan opplyses om i påmeldingsskjemaet. 

Transport: 

Ingensteds ligger i Brenneriveien 9, ca. 20 minutters gange fra Oslo Sentralstasjon. Vi oppfordrer deltakere til å benytte seg av kollektivtransport.
Ta buss 34 (Tåsen) eller 54 (Kjelsås) fra Jernbanetorget til Møllerveien. Derfra er det ca. 3 minutters gange til Ingensteds.