Etisk handel Norge

Tl-samarbeid: Korrupsjon blir fast kurstema

IEH trapper opp samarbeidet med Transparency International Norge og planlegger flere kurs mot korrupsjon i leverandørkjeden og i egen innkjøpsprosess.

 Denne uken holdt  TI-leder Guro Slettemark og IEHs Reidun Blehr Lånkan  (se bildet) antikorrupsjonskurs for privat og offentlig sektor.

-Korrupsjon er så mye mer enn den brune konvolutten under bordet, sier Guro Slettemark, leder av Transparency International Norge. Et av hennes budskap til kursdeltakerne var nettopp de mange ulike formene for korrupsjon, noen opplagte andre i gråsonen.

Her kan du lese mer om kurset!

-Antikorrupsjonsarbeidet er en selvsagt del av vårt arbeid med å fremme ansvarlige leverandørkjeder der arbeider-, menneskerettigheter og miljø ivaretas. Hvis det er et korrupt system i bunn, kan en ikke vite hvordan arbeiderne egentlig har det eller om utslippstillatelsene er reelle, sier Blehr Lånkan.

Dilemmatrening

Hva gjør du hvis en potensiell leverandør gir deg en gave? var en av oppgavene.
Er det greit å si ja til gratisbilletter til fotballkampen hvis bedriften din har vært med å sponse turneringen? var en annen.

Her kan du finne TIs samling av dilemmaer

Eksemplene kan virke uskyldige, men i siste instans kan korrupsjon ta liv. Derfor er det helt nødvendig for enhver virksomhet å utvikle et antikorrupsjonsprogram som ansatte kjenner og øverste leder stiller seg i spissen for, var beskjeden fra Guro Slettemark.

Kurset skal tilbys hvert semester, en dag for offentlig sektor og en dag for privat sektor. Det er et praktisk rettet kurs, der deltakerne får en innføring i verktøy for å håndtere korrupsjonsrisiko hos leverandør og i egen virksomhet, og metodikk for å utvikle antikorrupsjonsprogrammer. 

Her er noen nyttige lenker for antikorrupsjonsarbeidet 

Transparency Internationals håndbøker,
Beskytt din virksomhet
Beskytt kommunen

TIs domsamling

Global Compacts Fighting Corruption in the Supply Chain