Etisk handel Norge

Grove forhold i tomatbransjen

Aftenposten har de siste dagene rettet søkelyset mot tomatplukkere i Italia som utnyttes på det groveste. – Dessverre ikke nytt, sier konserndirektør i Bama, Øyvind Briså.

Forholdene i tomatbransjen sørøst i Italia i Puglia regionen omtales i en rekke artikler i Aftenposten som slavelignende. Tomatplukkerne jobber for ti kroner timen, har ingen rettigheter, og blir ofte snytt for lønnen. Mange er blitt utsatt for grov vold. Tomatplukkerne blir omtalt som moderne slaver som plukker Europas blodtomater - tomater som også ender opp på norske bord.

Velkjente forhold

-  Dette er forhold vi har vært klar over lenge – og som vi har jobbet aktivt med å endre i forhold til våre leverandører av tomater, sier Briså.
Allerede i 2007 avslørte den prisbelønte italienske journalisten Fabrizio Gatti hvordan illegale immigranter arbeidet under umenneskelige forhold på tomatplantasjer i Sør-Italia. Derfor mener Øyvind Briså i Bama at det handler om å velge å se det du faktisk ser og gjøre noe med det man vet skjer.

- Verden er ikke annerledes, dessverre. Derfor må vi våge å se virkeligheten. Vi valgte å gå i dialog med leverandøren og vi stiller kontinuerlig krav. Dermed har vi om ikke annet fått det opp på et anstendig nivå i form av skriftlige kontrakter mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og en garantert minstelønn. Alt er på ingen måte perfekt hos våre leverandører heller, men det handler om å jobbe aktivt for å finne løsninger som sikrer arbeiderne mot denne type slavelignende forhold, sier Briså.

Forplikter

Bama som er medlem i Initiativ for etisk handel (IEH)  importerer både tomater og druer fra Puglia-regionen i Italia som er verdenskjent for sine tomater.

- Vi kan ikke lukke øynene for denne situasjonen. Dette er virkeligheten i store deler av Sør-Europa, både i Spania, Hellas og også i sør-Frankrike. Sertifisering er ikke nødvendigvis løsningen. Skal vi lykkes må vi jobbe målrettet mot de leverandørene som er villige til å forplikte seg, mener Briså.

For dagligvarekjedene krever sertifisering for å sikre anstendige arbeidsforhold hos leverandørene. I den italienske tomatindustrien er juks hverdagen og sertifisering ikke nødvendigvis svaret.

Per Nitter Bondevik, daglig leder for Initiativ for etisk handel (IEH), er ikke overrasket over utbredt juks.

- Erfaringen med sertifisering er at det jukses mye med dette rundt i verden. Hvis man har sertifisering uten dialog og langvarige, gode forbindelser, er det lett å jukse.

Han mener at sertifisering i så fall virker mot sin hensikt. Det er lett å skaffe et dokument, og sertifiseringen kan fort bli en markedsføringsgimmick.

- Istedenfor sertifisering er det mye viktigere med dialog å jobbe for kontinuerlig forbedring.

Fattigdom og prispress

Bondevik synes avsløringene i Aftenposten er triste, men han er ikke overrasket.

- Jevnlig dukker det opp slike avsløringer rundt om i verden. Globaliseringen gjør at vi får dette inn på livet.

- Bondevik mener årsaken er en kombinasjon av fattigdom og prispress. Fattige og desperate mennesker er villig til mye for å forsørge familien sin.

Mens vi tidligere hadde kunnskap om hva det kostet å produsere en vare, er det prispress som gjelder i dag. Bondevik mener norske forbrukere må presse dagligvarekjedene til å ta den utfordringen som dette er og til å være åpne om hvordan de gjør det.

Ikke kutt leverandører

Å kutte leverandører er sjelden en god løsning. Dialog med produsenter, leverandører og lokale fagforeninger for å granske og forbedre situasjonen erofte en langt mer farbar vei. Hvis det fører til økt pris må vi være villige til å betale.

Per N. Bondevik påpeker at det mest lettvinte - er å kutte ut en leverandør, men at det rammer de svakeste: Tomatplukkerne.

- Dessuten vet man ikke om forholden er bedre et annet sted.

Bondevik mener det skjer mye positivt blant de norske kjedene, men at det ennå gjenstår mye arbeid før ansvarlige leverandørkjeder er integrert i alle ledd.

- Utfordringen er å integrere dette i innkjøpspraksisen og lære opp innkjøperne i denne tankegangen, avslutter Bondevik.