Etisk handel Norge

IEH:Forum - Fairtrade bomullstandard (kun for medlemmer)

15. mars 2018
Kl. 13:00-15:00
IEH, Hausmannsgate 19, Oslo
IEH
Reidun Blehr Lankan
reidun@etiskhandel.no
99609593

Stadig flere virksomheter i privat og offentlig sektor velger samarbeid med sertifiseringsordninger for å ta tak i de menneskelige og miljømessige utfordringene knyttet til dyrking og videreforedling av bomull. Dressmann har nylig inngått samarbeid med Fairtrade, og har allerede rukket å bli verdens største motemerke på klær i Fairtrade-merket bomull. Hør hvorfor Dressmann valgte å Fairtrade-sertifisere sine produkter, eksempler på hvordan private og offentlige virksomheter jobber med Fairtrade, samt hvilke konkrete forbedringer Fairtrade innebærer for bomullsbønder i Sør.

Foto: Fairtrade

Bakgrunn

Bomull fortsetter å være en av våre mest brukte fibre, og dyrking og videreforedling av bomull fortsetter å være forbundet med en rekke menneskelige og miljømessige utfordringer.

  • Omfattende bruk av kjemikalier og lokale vannressurser går mange steder negativt ut over lokalbefolkningen.
  • Bomullsproduksjonens behov for vann, gjør den sårbar for vannmangel forårsaket av høyere temperaturer og endringer i nedbørsmengder og -mønstre. Stigende temperaturer kan også føre til lavere avlinger og svakere bomullsplanter som er mer sårbare for sykdom og skadedyr.
  • Verdensmarkedsprisen på bomull har sunket de siste 30 årene. Konkurranse med bomull dyrket i land med kraftig subsidiering fører til lave inntekter for bomullsbønder i Sør som dyrker i liten skala i land uten subsidier. Bomullsbønder i Sør har dermed fått redusert sine muligheter for å forsørge seg selv og sine familier.

Om Fairtrade-sertifisert bomullsproduksjon

  • Gjennom krav til høyere råvarebetaling, tryggere arbeidsforhold og beskyttelse av miljøet, bidrar produksjon og handel etter Fairtrade-standardene til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
  • Fairtrade er verdens mest kjente og anerkjente sertifisering og merkeordning for rettferdig handel.
  • Bomull kjøpt til Fairtrade-betingelser gir bonden en bedre og mer forutsigbar råvarebetaling, samt tilfører ressurser for å kunne drive et mer bærekraftig jordbruk.
  • Barnearbeid og tvangsarbeid er forbudt i henhold til Fairtrades standarder, og de sertifiserte kooperativene får hjelp til å utarbeide egne programmer for å informere om, bekjempe og avdekke barnearbeid.
  • Fairtrade veileder Fairtrade-sertifiserte bomullskooperativer i hvordan takle effekten av klimaendringene, og har omfattende krav om å begrense jordbrukets belastning på klima og miljø.

Les mer om Dressmanns samarbeid med Fairtrade her. 


Program

13.00-13.30: Hvorfor valgte Dressmann å gå for Fairtrade? v/Chessa  Nilsen, Sustainability Manager and Senior Buyer i Dressmann (på engelsk)

13.30-14.30: Fairtrades arbeid med bomullsproduksjon og effekten for bonden. Med eksempler fra privat og offentlig sektor, bla Paris by, La Poste og London underground. v/Line Wesley-Holand, Seniorrådgiver i Fairtrade Norge

14.30-15:00: Q&As

 

Det settes opp webinar for medlemmer utenfor Oslo. Meld deg på via påmeldingsskjemaet og skriv "webinar" i kommentarfeltet, så får du tilsendt lenke til deltakelse. 

Påmelding

Felt merket med * er nødvendige.