Etisk handel Norge

Tomatarbeiderne i Italia - rapport om utnytting av migrantarbeidere

Utbytting av migrantarbeidere er blitt et stort problem i dagens samfunn. Nå lanserer Initiativ for etisk handel (IEH) en unik rapport på tema.

Sammen med våre søster organisasjoner Ethical Trading Initiativ (ETI) i Storbritannia og Dansk Initiativ for etisk handel (DIEH) inviteres det onsdag 9. desember til et unikt etisk handelseminar og rapportlansering på Litteraturhuset i Oslo. Tema er «Hvordan motvirke utbytting av migrantarbeidere i europeiske leverandørkjeder – aktsomhetsvurdering på menneskerettigheter».

Internasjonale eksperter og tomater fra Italia

- Altfor ofte må migranter i en sårbar situasjon jobbe svært lange dager for minimal lønn. Arbeids-  og boforhold er gjerne preget av dårlige HMS- og elendige sanitærforhold, forteller seniorrådgiver i IEH, Ole Henning Sommerfelt. Han er en av drivkreftene bak rapporten og har flere ganger blant annet vært i Italia og sett situasjonen med egne øyne.

Det er tomatprodukter fra Italia som får et hovedfokus på seminaret.

Moderne slaveri

- Norsk media brukte uttrykket 'moderne slaveri' om migranter som høster tomater på jorder i Sør-Italia – ikke helt urettmessig for de som har det verst, sier Sommerfelt og henviser til tomater som brukes i tomater på boks og andre produkter som selges i hele Europa, også i  norske dagligvarekjeder. 

Men det er ikke kun tomater som står i fokus. På seminaret får du innblikk i trender, utfordringer og tilnærminger til tematikken i Europa. 

- Det blir også gitt eksempler fra mat, tekstil og andre bransjer og den kritiske rollen til bemanningsbyråer og agenter gis særskilt oppmerksomhet, fortsetter han.

Lanseringen av IEH sin rapport om aktsomhetsvurdering i leverandørkjeden for italienske jordbruksprodukter, etterfølges av en paneldiskusjon med søkelys på hva europeiske bedrifter kan gjøre for å hindre utbytting av migrantarbeidere i sine leverandørkjeder.

- Det kommer en rekke internasjonale eksperter på feltet, bedrifter og fagforeninger fra både Norge og Italia. Vi gleder oss til både seminaret og å lansere rapporten, avslutter Sommerfelt.