Initiativ for etisk handel

- Et godt kollegialt samarbeid er alfa og omega

Med sin tre måneder gamle datter på armen mottok en overveldet og rørt Annabelle Lefèbure-Henriksen (34) prisen «Årets etiske ildsjel 2014» under IEHs årsmøte 28. april.

Annabelle er for tiden i mammapermisjon og kunne ikke helt forstå hvorfor kollega i Varner, Vegard Krohn Neverlien, var så ivrig på å få henne med på årsmøtet. Hun skjønte ingenting da hennes navn og bilde kom opp på storskjermen under presentasjonen til jurymedlem Camilla Gramstad.

(les mer om IEHs årsmøte her)


Det var veldig kjekt å få en slik annerkjennelse, særlig fra IEH som jeg har jobbet så tett med. Jeg ble helt overveldet og rørt, og er veldig takknemlig, sa hun etter overrekkelsen.

En pioner

Det utslagsgivende for juryens valg blant sterke kandidater, er Annabelles imponerende pioner- innsats over mange år til å sette etisk handel på kartet, og en ydmykhet i forhold til de mange utfordringene på veien:

‒ Årets vinner har gjennom mange år jobbet grundig, systematisk og målrettet med etisk handel. Hennes arbeid anses som ledende på feltet, og hun viser stor forståelse for utfordringene bransjen har på vei mot langsiktige og bærekraftige løsninger. Gjennom deltakelse i flere internasjonale prosjekter har prisvinneren og Varners Sustainability team bidratt til forbedringer av arbeidsforhold hos sine leverandører. Varner-Gruppen har også gjennom en årrekke bidratt til å øke oppslutningen om etisk handel gjennom sitt engasjement og deling av egenutviklede ressurser og erfaringer på forum, kurs og seminarer – både internt blant IEH-medlemmer og eksternt, sa Gramstad, Miljø- og CSR ansvarlig i Hovedorganisasjonen Virke, på vegne av juryen.

‒ En spennende reise

Siden 2006 har Annabelle jobbet som Sustainability Manager i Varner-Gruppen. Den gang var hun alene i stillingen, med utdannelse som siviløkonom fra Bergen i bagasjen samt en master i internasjonalt sosialt samarbeid fra Paris. Nå er de et helt  sustainability-team i Varner, med Annabelle på topp.

‒ Det har vært utrolig spennende å få være med på reisen, både den interne og eksterne, og fått se hvordan etisk handel har skiftet fokus og blitt stadig viktigere og ikke minst mer komplekst!

God toppforankring

Hun sier at det aldri har vært noe problem i Varner med støtte fra ledelsen.

Varner har eiere som er veldig engasjerte i alt som skjer. Jeg har hatt frie tøyler så lenge saken har vært god. Og når jeg etter hvert ønsket meg litt flere «muskler», eller så behovet for folk ute, var svaret «ja, da må du få det.»

Det gode samarbeidet de har internt i teamet, men også den jevnlige kontakten med produksjonskontorene i de ulike produksjonslandene, mener hun er alfa og omega for fremdriften.

‒ På produksjonskontorene sitter det dyktige, lokale folk som vet hvordan ting fungerer i Bangladesh, Tyrkia eller India. I teamet her hjemme har vi alle ulike oppgaver, men kan hjelpe til når det trengs. Det er viktig at man ikke gjør bedriften sårbar for enkeltpersoners permisjoner. Når jeg for eksempel har vært fraværende i mammapermisjon, er det andre som går inn og tar ansvar. Varner har også gode systemer og rutiner som hjelper til med dette. Det har vi bygget opp over tid. Og uten dette, vil det gjøre jobben veldig vanskelig. Selv om det kan føles kjedelig i starten, har det gitt oss et solid fundament å bygge videre på, og mange kjekke prosjekter å se fram mot, sa Annabelle, og understreker at de ikke er i mål og at det fortsatt er mye å gjøre.

Viktige IEH-fellesskap

Annabelle trekker også fram IEH-fellesskapet som essensielt.

‒ IEH har bidratt masse, særlig fra start. Jeg har av og til hatt følelsen av at jeg også jobber i IEH, at jeg har vært en del av det kollegiale. Det har vært betryggende å ha så flinke folk rundt seg.

Hun opplever det også som nyttig å treffe på andre medlemmer i de mange ulike IEH-fora, også konkurrenter.

‒ Det finnes ingen enkle fasitløsninger på hvordan man skal jobbe med etisk handel. Men sammen finner vi gode svar.

 I juryen satt: Camilla S. Gramstad, Miljø- og CSR ansvarlig Hovedorganisasjonen Virke, Trude Andersen, Direktør Innovasjon Norge, Bjart Pedersen, Fagsjef CSR Unil, Per N. Bondevik, Daglig leder IEH.

Tidligere vinnere

Initiativ for etiske handel kårer årets etiske ildsjel for femte gang. Her er tidligere vinnere:

Grete Solli fra Helse Sør-Øst var første kvinne ut og vant prisen i 2011. I 2012 fikk Steinar Olsen i Stormberg prisen, i 2013 BAMAs konserndirektør Øyvind Briså og CSR-ansvarlig Magne Svartbekk og i fjor Bjart Pedersen, fagsjef i Unil / Norgesgruppen.